Wykonanie
Honeycomb (plaster
miodu) zwany także Hokey-Pokey, Cinder, Toffee, Yellowman lub Sea Foam, w zależności od regionu. Szybki do przygotowania chrupiący i twardy przysmak z
cukru,
miodu i
sody oczyszczonej. W UK bardzo znane są batoniki 'Crunchie' - czyli honeycomb oblany
czekoladą. Przysmak dzieci i dorosłych (znany jeszcze z ich dzieciństwa) i... zmora dentystów ;-). Tak, po prostu mordoklejka; w buzi zamienia się w bardzo klejącą masę o smaku toffee. Ten rodzaj
słodyczy nie współgra dobrze z dużą wilgotnością powietrza, dlatego często obtacza się go w
czekoladzie lub przygotowuje bezpośrednio przed pokruszeniem na
lody, desery, słodkie tarty, również jako składnik muffinów. Warto przygotować choćby z małej porcji, podać pokruszony do deserów, jako posypka, zamiast np.
czekolady :-).Składniki:200 g
cukru100 g
miodu4 łyżki
wody1 łyżka
sody oczyszczonejFormę tortownicę o średnicy 25 cm (lub inną np. żaroodporną) wyłożyć folią aluminiową i wysmarować z wierzchu
olejem.W większym garnuszku umieścić
cukier,
miód,
wodę. Wymieszać. Postawić na kuchenkę, na średnią moc palnika. Gotować, nie mieszając, do osiągnięcia na termometrze cukierniczym 149ºC.
Syrop będzie mocno bąbelkował i osiągnie kolor jasnego
syropu klonowego. Garnuszek natychmiast ściągnąć z palnika i dodać do niego
sodę oczyszczoną, szybko lecz dokładnie wymieszać (nie mieszać zbyt długo, bo piana opadnie). Mieszanina bardzo urośnie tworząc pianę (dlatego potrzebny jest większy garnuszek). Natychmiast przelać ją do przygotowanej formy. Nie dotykać, nie wyrównywać - po prostu przelać. Zostawić do kompletnego wystudzenia w temp. pokojowej.Gotowy honeycomb bardzo stwardnieje, choć z drugiej strony - będzie kruchy. Podzielić na części nożem lub po prostu łamiąc w dłoniach. Aby otrzymać okruchy do deseru wystarczy mocno uderzać w niego tłuczkiem do
ziemniaków lub wałkiem. Aby zachować jako deser - najlepiej obtoczyć w
czekoladzie roztopionej w kapieli
wodnej; dzięki temu nie rozpuszcza się od wilgoci w powietrzu.Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, pomiędzy warstwami papieru do pieczenia.Smacznego :-).
Z przepisu Sarah Cook.