Wykonanie
Dorayaki

składniki* 4
jajka* 2/3 szklanki
cukru* 2 łyżki płynnego
miodu* 1 łyżeczka
sody oczyszczonej* 2 łyżki letniej
wody* 1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej* 1 łyżka
olejuSposób wykonania
Jajka utrzeć z
cukrem i
miode m, dodać
sodę rozpuszczoną w wodzie i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać przesianą
mąkę w dwóch porcjach i wymieszać miotełką lub robotem na bardzo delikatnych obrotach i tylko do połączenia się składników. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. Powinno stać w temp. pokojowej.Przed smażeniem sprawdzić konsystencję ciasta, powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki, ale lejące się. jeżeli jest za gęste dodawać po trochu letnią
wodę i mieszać.Rozgrzać patelnie, posmarować delikatnie
olejem przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego.Wylać na środek porcję ciasta, powinno się samo ładnie rozlać.

Smażyć chwilę do uzyskania ładnego ciemnego koloru, odwrócić na drugą stronę, usmażyć, zdjąć i powtórzyć czynności z kolejną porcją ciasta.

Usmażone placuszki przekładamy pastą anko sklejając po dwa.