ßßß
Składniki:2 czerwone cebule3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku1 papryka chili1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)1 łyżeczka słodkiej papryki (sproszkowanej)600 ml bulionu warzywnego400 ml sosu pomidorowego (passata)500 g pomidorów malinowych2 łyżki koncentratu pomidorowego400 g fasolki z puszki (czerwona lub black - eyed)2 łyżki oregano (świeżego, posiekanego)2 kostki gorzkiej czekoladysok z 1 limonki (lub cytryny)sól, świeżo zmielony pieprz - do smakudo podania: gęsta śmietana, posiekana natka pietruszki lub kolendryCebulę drobno posiekać i poddusić do miękkości w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin, drobno posiekaną papryczkę chili i mieszając smażyć minutę.Pomidory sparzyć, wyfiletować, a następnie pokroić. Fasolkę z puszki opłukać na sitku.Do garnka wlać bulion i sos pomidorowy, dodać fasolkę, pomidory, oregano, czekoladę i słodką paprykę. Zagotować, a następnie dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby zagęścić koncentratem pomidorowym.Podawać z kleksem śmietany, posiekaną natką pietruszki lub kolendry i świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawioda Cie moje propozycje:Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku