ßßß Cookit - przepis na Meksykańska zupa z pomidorów i fasoli

Meksykańska zupa z pomidorów i fasoli

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie mam w zwyczaju jadać dwóch dań na obiad. Zawsze jest tylko pierwsze danie, raz będzie to zupa, a innym razem kotlet. No dobra, zazwyczaj dwa talerze zupy ;-) Dlatego też zupy staram się przygotowywać treściwe, często są to kremy lub też zupy "śmieciowe" z dużą ilością sycących warzyw, czasem z mięsem.
Nie ma co ukrywać, w takie upały nie przepadam za siedzeniem w kuchni. Lubię zjeść szybko i sycąco, a ta zupa meksykańska właśnie taka jest, więc polecam ją gorąco :-D
Oczywiście poza czasem przygotowania jest pełna zalet, aromatycznych zalet. Doskonałe dojrzałe malinówki, świeże zioła, aromatyczny kmin i dopełniająca smaku czekolada. Do dzieła Panie i Panowie...
Inspiracja: River Cottage veg everyday
Składniki:
2 czerwone cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 papryka chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
1 łyżeczka słodkiej papryki (sproszkowanej)
600 ml bulionu warzywnego
400 ml sosu pomidorowego (passata)
500 g pomidorów malinowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g fasolki z puszki (czerwona lub black - eyed)
2 łyżki oregano (świeżego, posiekanego)
2 kostki gorzkiej czekolady
sok z 1 limonki (lub cytryny)
sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
do podania: gęsta śmietana, posiekana natka pietruszki lub kolendry
Cebulę drobno posiekać i poddusić do miękkości w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin, drobno posiekaną papryczkę chili i mieszając smażyć minutę.
Pomidory sparzyć, wyfiletować, a następnie pokroić. Fasolkę z puszki opłukać na sitku.
Do garnka wlać bulion i sos pomidorowy, dodać fasolkę, pomidory, oregano, czekoladę i słodką paprykę. Zagotować, a następnie dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby zagęścić koncentratem pomidorowym.
Podawać z kleksem śmietany, posiekaną natką pietruszki lub kolendry i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :-)
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawioda Cie moje propozycje:
Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnik
Mulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w Europie
Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie
Anatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stole
Zupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam raz
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
Zelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/08/meksykanska-zupa-z-pomidorow-i-fasoli.html