Wykonanie
Nigdy nie mam w zwyczaju jadać dwóch dań na obiad. Zawsze jest tylko pierwsze danie, raz będzie to zupa, a innym razem kotlet. No dobra, zazwyczaj dwa talerze zupy ;-) Dlatego też zupy staram się przygotowywać treściwe, często są to kremy lub też zupy "śmieciowe" z dużą ilością sycących warzyw, czasem z
mięsem.Nie ma co ukrywać, w takie upały nie przepadam za siedzeniem w kuchni. Lubię zjeść szybko i sycąco, a ta zupa meksykańska właśnie taka jest, więc polecam ją gorąco :-DOczywiście poza czasem przygotowania jest pełna zalet, aromatycznych zalet. Doskonałe dojrzałe malinówki, świeże
zioła, aromatyczny
kmin i dopełniająca smaku
czekolada. Do dzieła
Panie i Panowie...Inspiracja: River Cottage veg everyday
Składniki:2
czerwone cebule3 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1
papryka chili1 łyżeczka
kminu rzymskiego (mielonego)1 łyżeczka
słodkiej papryki (sproszkowanej)600 ml
bulionu warzywnego400 ml
sosu pomidorowego (passata)500 g
pomidorów malinowych2 łyżki
koncentratu pomidorowego400 g
fasolki z puszki (czerwona lub black - eyed)2 łyżki
oregano (świeżego, posiekanego)2 kostki
gorzkiej czekoladysok z 1
limonki (lub
cytryny)
sól, świeżo zmielony
pieprz - do smakudo podania: gęsta
śmietana, posiekana
natka pietruszki lub
kolendryCebulę drobno posiekać i poddusić do miękkości w garnku na rozgrzanej
oliwie. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę,
kmin, drobno posiekaną
papryczkę chili i mieszając smażyć minutę.
Pomidory sparzyć, wyfiletować, a następnie pokroić.
Fasolkę z puszki opłukać na sitku.Do garnka wlać
bulion i
sos pomidorowy, dodać
fasolkę,
pomidory,
oregano,
czekoladę i
słodką paprykę. Zagotować, a następnie dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać
sok z limonki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, w razie potrzeby zagęścić
koncentratem pomidorowym.Podawać z kleksem
śmietany, posiekaną
natką pietruszki lub
kolendry i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawioda Cie moje propozycje:Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z
kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z
kurczaka - Turcja na naszym
stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z
czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku