Wykonanie
Moussaka (musaka) pojawia się kolejny raz na moim blogu i tym razem również w ramach wspólnego gotowania. Jest tyle wspaniałych potraw do spróbowania, że nie mam czasu na powtórki, ale pomysł wspólnego przygotowania tej pysznej zapiekanki zmobilizował mnie do pracy. Oczywiście nie jest to wierna
kopia poprzedniego przepisu, tym razem postanowiłem skorzystać z innej receptury i jestem zachwycony. Obie wersje są niezwykłe, ale chyba ta smakuje mi bardziej. Po szybkości, w jakiej moussaka zniknęła z talerzy wnioskuję jak wyżej ;-)

Składniki (4 porcje):3 średnie
bakłażany (ok. 1200 g)300 g
mięsa mielonego jagnięcego300 g
mięsa mielonego wołowego2
szalotki3 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanego
oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)2
liście laurowe (najlepiej świeże)2 gałązki
tymianku3 ziarna
ziela angielskiego2 puszki
pomidorów1 spory kawałek kory cynamonowca1/2 szklanki
białego wina, wytrawnego60 g
masła60 g
mąki500 ml
mleka60 g
parmezanu80 g
sera Gruyère1
żółtko1
jajkooliwa z oliwek - do smażenia1 łyżka
mąki - do zagęszczenia
mięsasól,
czarny pieprz - do smaku
Bakłażany umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm. Posypać z obu stron
solą i zostawić na 30-60 minut; warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę.W międzyczasie przygotować resztę składników.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę.Na gorącej patelni podsmażyć
mięso tak, aby puściło tłuszcz i ścięło się w nim
białko (3-4 minuty). Jeśli użyjecie tylko
wołowiny konieczna może się okazać odrobina tłuszczu do smażenia. Cały czas trzeba
mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką, aby jego kawałeczki były jak najmniejsze.Do
mięsa dodać
szalotkę,
czosnek, laskę
cynamonu,
ziele angielskie oraz
liść laurowy i smażyć około 5 minut, aż
mięso się lekko zrumieni, a
cebula zeszkli. Dodać
oregano i
tymianek, pokrojone
pomidory wraz z zalewą oraz
wino. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30-40 minut. Po tym czasie odkryć patelnię, wyciągnąć korę
cynamonu, gałązki
tymianku i
liść laurowy, odparować nadmiar sosu. Pod koniec smażenia dodać ewentualnie łyżkę
mąki, aby zagęścić
mięsny sos. Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Teraz przyszedł czas, aby zając się nasolonymi plastrami
oberżyny. Obetrzeć je papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek obsmażyć na
oliwie z obu stron (3-4 minuty z każdej strony). Po usmażeniu plastry
bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

W naczyniu do zapiekania umieścić na spodzie 2 warstwy
bakłażana, na niej
połowę mięsa, znów warstwa
bakłażana i pozostałe
mięso. Całość zostanie polana sosem, który teraz należy przygotować.Zetrzeć
sery na drobnej tarce,
jajko i
żółtko ubić mikserem. W rondelku rozgrzać
masło, podsmażyć na nim
mąkę robiąc jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją stopniowo dodawanym
mlekiem, ciągle mieszając. Dodać do sosu połowę
serów, mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity i kremowy. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, a następnie zdjąć rondel z palnika, aby sos nieco przestygł. Energicznie mieszając wmieszać w sos ubite
jajko.Gotowym sosem polać zapiekankę, kilka
razy potrząsnąć formą, aby sos wszędzie dotarł. Sos powinien stanowić warstwę ok. 1,5 cm (ja dość ciasno ułożyłem wszystkie warstwy i nie zużyłem całego sosu). Posypać z wierzchu pozostałym
serem i piec w temperaturze 180 stopni 35-45 minut, aż góra się ładnie zrumieni.Po wyciągnięciu odstawić naczynie z zapiekanką na kilka minut, aby odpoczęła i lekko się zespoliła. Smacznego :-)Spróbuj również: