ßßß Cookit - przepis na Grecka moussaka, najlepsza na świecie :-)

Grecka moussaka, najlepsza na świecie :-)

nazwa

Wykonanie

Moussaka (musaka) pojawia się kolejny raz na moim blogu i tym razem również w ramach wspólnego gotowania. Jest tyle wspaniałych potraw do spróbowania, że nie mam czasu na powtórki, ale pomysł wspólnego przygotowania tej pysznej zapiekanki zmobilizował mnie do pracy. Oczywiście nie jest to wierna kopia poprzedniego przepisu, tym razem postanowiłem skorzystać z innej receptury i jestem zachwycony. Obie wersje są niezwykłe, ale chyba ta smakuje mi bardziej. Po szybkości, w jakiej moussaka zniknęła z talerzy wnioskuję jak wyżej ;-)
Składniki (4 porcje):
3 średnie bakłażany (ok. 1200 g)
300 g mięsa mielonego jagnięcego
300 g mięsa mielonego wołowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
2 liście laurowe (najlepiej świeże)
2 gałązki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
2 puszki pomidorów
1 spory kawałek kory cynamonowca
1/2 szklanki białego wina, wytrawnego
60 g masła
60 g mąki
500 ml mleka
60 g parmezanu
80 g sera Gruyère
1 żółtko
1 jajko
oliwa z oliwek - do smażenia
1 łyżka mąki - do zagęszczenia mięsa
sól, czarny pieprz - do smaku
Bakłażany umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm. Posypać z obu stron solą i zostawić na 30-60 minut; warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę.
W międzyczasie przygotować resztę składników. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na gorącej patelni podsmażyć mięso tak, aby puściło tłuszcz i ścięło się w nim białko (3-4 minuty). Jeśli użyjecie tylko wołowiny konieczna może się okazać odrobina tłuszczu do smażenia. Cały czas trzeba mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką, aby jego kawałeczki były jak najmniejsze.
Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, laskę cynamonu, ziele angielskie oraz liść laurowy i smażyć około 5 minut, aż mięso się lekko zrumieni, a cebula zeszkli. Dodać oregano i tymianek, pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz wino. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30-40 minut. Po tym czasie odkryć patelnię, wyciągnąć korę cynamonu, gałązki tymianku i liść laurowy, odparować nadmiar sosu. Pod koniec smażenia dodać ewentualnie łyżkę mąki, aby zagęścić mięsny sos. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Teraz przyszedł czas, aby zając się nasolonymi plastrami oberżyny. Obetrzeć je papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek obsmażyć na oliwie z obu stron (3-4 minuty z każdej strony). Po usmażeniu plastry bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
W naczyniu do zapiekania umieścić na spodzie 2 warstwy bakłażana, na niej połowę mięsa, znów warstwa bakłażana i pozostałe mięso. Całość zostanie polana sosem, który teraz należy przygotować.
Zetrzeć sery na drobnej tarce, jajko i żółtko ubić mikserem. W rondelku rozgrzać masło, podsmażyć na nim mąkę robiąc jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją stopniowo dodawanym mlekiem, ciągle mieszając. Dodać do sosu połowę serów, mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity i kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie zdjąć rondel z palnika, aby sos nieco przestygł. Energicznie mieszając wmieszać w sos ubite jajko.
Gotowym sosem polać zapiekankę, kilka razy potrząsnąć formą, aby sos wszędzie dotarł. Sos powinien stanowić warstwę ok. 1,5 cm (ja dość ciasno ułożyłem wszystkie warstwy i nie zużyłem całego sosu). Posypać z wierzchu pozostałym serem i piec w temperaturze 180 stopni 35-45 minut, aż góra się ładnie zrumieni.
Po wyciągnięciu odstawić naczynie z zapiekanką na kilka minut, aby odpoczęła i lekko się zespoliła. Smacznego :-)
Spróbuj również:
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/07/grecka-moussaka-najlepsza-na-swiecie-musaka.html