Wykonanie


Odkąd nauczyłam się robić tarty (co okazało się bardzo proste) nie
mogę się im oprzeć i serwuję minimum jedną w tygodniu. Są dosyć kaloryczne ale jedzone w rozsądnych ilościach nie mogą zaszkodzić :) Wczoraj musiałam wymodzić coś na szybko z tego co było w lodówce i wyszła mi delikatna
tarta z
pomidorami na cieście
serowym.Ciasto zrobiłam na podstawie TEGO przepisu dodając do niego bardzo mocno rozdrobniony
ser mozzarella.Składniki na ciasto:150 g
masła200 g
mąki100 g
sera mozzarella1
jajkoszczypta
soliSkładniki na farsz:3
pomidory2
jajka1 łyżka
mleka1 łyżka
mąki1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii1/2 łyżeczki
tymianku1 ząbek
czosnkudwie szczypty
pieprzu cayennepieprz czarnysólCiasto przygotowujemy łącząc ze sobą wszystkie składniki i porządnie je wyrabiając. Po uzyskaniu gładkiej masy formujemy ciasto w kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim foremkę. Następnie robimy w nim dziurki widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut na 180 st. C (z termoobiegiem). W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Jajka ubijamy na pianę i po kolei dodajemy do nich wszystkie składniki z wyjątkiem
pomidorów i dobrze mieszamy. Kiedy ciasto już się podpiecze wyjmujemy je i układamy na nim pokrojone w plastry
pomidory tak żeby przykryły one całość. Następnie zalewamy to masą jajeczną i na jej wierzch kładziemy jeszcze jedną warstwę
pomidorów pokrojonych w plastry (mi większość z nich i tak zatopiła się w jajkach). Tak przygotowaną tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut (do ścięcia się
jajek). Smacznego! :)
