Wykonanie
Sałatka ziemniaczana i
ziemniaki niezmiennie kojarzą mi się z
krajami niemieckojęzycznymi. Niemcy i Austriacy wprost szaleją za różnymi potrawami z
ziemniaków, szczególnie właśnie za Kartoffelsalat . Sałatki te występują przeważnie w dwóch odmianach. W jednej bazę sosu stanowi
śmietana lub
jogurt i te sałatki występują głownie jako osobne dania. Dodatkiem do
ziemniaków są wówczas
jajko,
szynka czy też
konserwowy ogórek.Druga odmianą są sałatki z dressingiem
octowo-
bulionowym. Te są podawane często na ciepło i mogą stanowić doskonały dodatek do
mięs i gorących
kiełbas albo być osobnym daniem. Do nich doskonałym dodatkiem jest
cebula, świeży
ogórek czy tak jak w tym przypadku
rzodkiewka.
Składniki (2 porcje):1 pęczek
rzodkiewek4-5 niedużych
ziemniakówgarść
rukoli1 mała
czerwona cebula4 łyżki
octu z
białego wina (lub
jabłkowego)1 ząbek
czosnku2 łyżki posiekanego
koperkuszklanka
bulionu warzywnegoolej - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz, szczypta
cukru - do smaku
1.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 7 mm.
Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić na piórka.
Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, a
rukolę umyć i dokładnie osuszyć.2. Rozgrzać
oliwę na patelni i zeszklić na niej
cebulę. Dodać surowe
ziemniaki,
czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmażyć. Wlać
bulion i
ocet, doprawić do smaku
cukrem,
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż
ziemniaki zmiękną.3. Gdy
ziemniaki będą gotowe przełożyć je do salaterki, dodać
rzodkiewki i odstawić na kwadrans.4. Odlać do szklanki połowę dressingu z
ziemniaków, dodać do niego 1 łyżkę
koperku. Drugą łyżkę
koperku wymieszać z
ziemniakami.5. W drugiej miseczce wymieszać
rukolę z
koperkowym dressingiem.6. W głębokich talerzach lub miseczkach ułożyć po połowie
rukoli oraz
ziemniaków.Smacznego :-)Zapraszam równiez na pozostałe ziemniaczane
sałtki:
Kartoffel-Gurken-
Salat, czyli
sałatka ziemniaczana z
ogórkiemSałatka ziemniaczana z
ogórkiem,
Kartoffel-Gurken-
Salat