ßßß
Składniki (2 porcje):1 pęczek rzodkiewek4-5 niedużych ziemniakówgarść rukoli1 mała czerwona cebula4 łyżki octu z białego wina (lub jabłkowego)1 ząbek czosnku2 łyżki posiekanego koperkuszklanka bulionu warzywnegoolej - do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru - do smaku
1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 7 mm. Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić na piórka. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, a rukolę umyć i dokładnie osuszyć.2. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej cebulę. Dodać surowe ziemniaki, czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmażyć. Wlać bulion i ocet, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.3. Gdy ziemniaki będą gotowe przełożyć je do salaterki, dodać rzodkiewki i odstawić na kwadrans.4. Odlać do szklanki połowę dressingu z ziemniaków, dodać do niego 1 łyżkę koperku. Drugą łyżkę koperku wymieszać z ziemniakami.5. W drugiej miseczce wymieszać rukolę z koperkowym dressingiem.6. W głębokich talerzach lub miseczkach ułożyć po połowie rukoli oraz ziemniaków.Smacznego :-)Zapraszam równiez na pozostałe ziemniaczane sałtki:Kartoffel-Gurken-Salat, czyli sałatka ziemniaczana z ogórkiemSałatka ziemniaczana z ogórkiem, Kartoffel-Gurken-Salat