Wykonanie
Sezon na
ogórki w pełni....u mnie tak obrodziły że momentami mam ich dość, więc upycham w słoikach ile się da.Takie
ogórki robię zawsze w sezonie, bardzo lubi je moja córcia mimo że są dość ostre, polecam jako dodatek do obiadu zimą.Robię je od lat, przepis sprawdzony, prosty, i bardzo dobry!



Składniki:3 kg
ogórków1 główka
czosnku1/2 kg
cukru2 szklanki
octu 10%4 łyżki
soli8-10 łyżek
oleju roślinnego4 łyżki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuWykonanie:
Ogórki ze skórką myjemy kroimy na plasterki, zasypujemy
solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z
ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy
cukier, wlewamy
ocet, gotujemyDo
ogórków dodajemy ząbki
czosnku wsypujemy
pieprz, wlewamy
olej, mieszamy.Zalewamy całość gorącą zalewą, odstawiamy na 2 godziny po czym wkładamy do wyparzonych czystych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 2-3 minuty od zagotowania.Smacznego!