Wykonanie
Bardzo smaczne, aromatyczne
czosnkowe ogórki, w zimie jak znalazł, świetny dodatek do obiadu, hot-dogów, czy hamburgerów zamkniętych w
bułce.. tak pyszne,że można zajadać same :)
Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko a przechowywać można bardzo długo. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, bo naprawdę szybko znika :)Przepis dostałam parę lat temu od koleżanki i na stałe zagościł w mojej kuchni :) Polecam :)Składniki ( na około 10 półlitrowych słoików )-
ogórki gruntowe 4 kg-
czosnek 6 ząbków- 2/3 szklanki*
octu 10%- 1 szklanka
oleju- 1 szklanka
cukru- 3 łyżki
soli* szklanka 200 mlWykonanieObrane ze skóry
ogórki szatkuje jak na mizerię, przekładam do miski,dodaje przeciśnięty przez praske
czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie mieszam.Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie znów mieszam i przekładam do słojów wraz z wytworzonym
sokiem ( zalewą )Pasteryzuję 10-15 minut.Smacznego :)