Wykonanie
Tortilla to taki Fast food który może być całkiem zdrowy- szczególnie w domowej wersji. Placki możemy kupić gotowe, ale zrobienie ich w domu naprawdę wcale nie jest pracochłonne przepis mam od Borgii . Lubię eksperymentować z dodatkami. U Berniki zobaczyłam bardzo fajne połączenie
kurczaka z
mango i
rukolą. Troszkę pokombinowałam i na obiad zajadaliśmy taką oto Tortillę z
kurczakiem i dodatkami ;-)Składniki:PLACKI250g
mąki pszennej35g
smalcuŁyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliOk. ½ szklanki wrzątkuFARSZ
Pierś z kurczaka3
dymki2 ząbki
czosnkuSólPieprzŁyżeczka
curryOlejPieprz ziołowySzczypta
chiliMangoRukolaSałata lodowaCzerwona cebulaSOS150g gęstego
jogurtu naturalnegoŁyżka
majonezuZąbek
czosnkuSól ziołowa½ łyżeczki
kurkumyWykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól i
proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy
smalec pokrojony w kostkę. Zagniatamy, stopniowo dolewając gorącą
wodę. Dolewamy do momentu, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy na 4 równe części i każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek. Przykładamy talerzyk o średnicy ok. 20cm i odcinamy nadmiar ciasta. Ze skrawków odciętego ciasta robimy jeszcze jeden, czyli piąty placek. Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony.
Dymki myjemy, obieramy i kroimy w
pióra,
czosnek po obraniu kroimy w cieniutkie plasterki.
Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy doprawiamy
curry,
chili,
solą i
pieprzem czarnym oraz
ziołowym, dodajemy trochę
oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy aż
cebula się zeszkli a
mięso będzie miało piękny złoty kolor.
Czerwoną cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półtalarki,
mango myjemy, obieramy i kroimy w kostkę,
rukolę i
sałatę myjemy,
sałatę kroimy w paseczki.Gęsty
jogurt naturalny mieszamy z
majonezem, dodajemy trochę
soli ziołowej,
kurkumę, i przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Mieszamy wszystkie składniki sosu.Na placek tortilli kładziemy po kolei wszystkie dodatki, polewamy sosem, zawijamy i zjadamy :-)

