ßßß
Składniki: ( na blachę o wym. 20x30 cm )Ciasto:5 jajek5 łyżek mąki pszennej5 łyżek mąki ziemniaczanej10 łyżek drobnego cukru do wypieków1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:80 dag sera ricotta280 g cukrumiąższ z 1/2 laski wanilii2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady2 łyżki rodzynek Bakalland2 łyżki orzechów pistacjowych2 łyżki moreli Bakallandotarta skórka z pomarańczyponadto:400 ml śmietanki 30%1 i 1/2 łyżki cukru pudru2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)16 łyżek białego rumu
Sposób wykonania:Przygotować biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity kolejno wbijać po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, tylko do połączenia składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temp. 170C do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić .Przygotować masę serową : Rodzynki i morele zalać rumem. Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez 10 minut. Odstawić na pół godziny. Orzechy podprażyć na suchej patelni i nieco posiekać.Ciepły syrop cukrowy wymieszać z ricottą (Stopniowo wlewać do sera i mieszać. Najlepiej dużą trzepaczką rózgową) Owoce odsączyć z rumu. Morele drobno pokroić. Rodzynki, czekoladę, orzechy, morele i skórkę z pomarańczy dodać do masy serowej. Wymieszać.Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową rumu pozostałego z moczenia owoców. Rozsmarować 2/3 masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć pozostałym rumem. Ciasto posmarować resztą kremu. Wstawić na 3 godziny do lodówki.Wyjąć z lodówki. Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na masę serową. Dowolnie udekorować.Najlepiej smakuje następnego dnia, kolejnego i jeszcze kolejnego także...;)Smacznego :)