Wykonanie
Cassata to tradycyjne sycylijskie ciasto przekładane masą
serową,naszpikowaną mnóstwem
bakalii,
orzechów pistacjowych i kawałkami
czekolady.No i ostatni element, bez którego trudno sobie wyobrazić włoski deser -
alkohol, w mojej wersji
rum, ale można użyć także
likieru maraschino, cointreau lub
wiśniówki.Choć ciasto jest bardzo proste i dosyć szybkie w przygotowaniu,to muszę przyznać, że dawno nie
jadłam tak nietuzinkowego i interesującego deseru.Polecam! Świetnie się sprawdzi w świątecznych klimatach lub w formie urodzinowego
tortu.

Składniki: ( na blachę o wym. 20x30 cm )Ciasto:5
jajek5 łyżek
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanej10 łyżek drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:80 dag
sera ricotta280 g
cukrumiąższ z 1/2
laski wanilii2 łyżki drobno pokrojonej
gorzkiej czekolady2 łyżki
rodzynek Bakalland2 łyżki
orzechów pistacjowych2 łyżki
moreli Bakallandotarta skórka z
pomarańczyponadto:400 ml
śmietanki 30%1 i 1/2 łyżki
cukru pudru2 usztywniacze do
śmietany (
śmietan-fixy)16 łyżek białego
rumu

Sposób wykonania:Przygotować
biszkopt :
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier dobrze rozbity kolejno wbijać po 1
żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane
mąki i
proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, tylko do połączenia składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temp. 170C do tzw. suchego patyczka. Gotowy
biszkopt wystudzić .Przygotować masę
serową :
Rodzynki i
morele zalać
rumem.
Cukier zagotować z 200 ml
wody i
wanilią. Gotować przez 10 minut. Odstawić na pół godziny.
Orzechy podprażyć na suchej patelni i nieco posiekać.Ciepły
syrop cukrowy wymieszać z
ricottą (Stopniowo wlewać do
sera i mieszać. Najlepiej dużą trzepaczką rózgową)
Owoce odsączyć z
rumu.
Morele drobno pokroić.
Rodzynki,
czekoladę,
orzechy,
morele i skórkę z
pomarańczy dodać do masy serowej. Wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową
rumu pozostałego z moczenia
owoców. Rozsmarować 2/3 masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć pozostałym
rumem. Ciasto posmarować resztą kremu. Wstawić na 3 godziny do lodówki.Wyjąć z lodówki. Dobrze schłodzoną
śmietankę wraz z
cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na masę
serową. Dowolnie udekorować.Najlepiej smakuje następnego dnia, kolejnego i jeszcze kolejnego także...;)Smacznego :)