Wykonanie
Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno smaczne, lekkie i niezbyt słodkie ciasto przekładane, złożone jak widać z kilku warstw. Zaznaczam na wstępie, że tylko z pozoru jest trudne do wykonania. W przeciągu krótkiego czasu robiłam tego przekładańca już trzykrotnie, bo domagają się powtórki moi domownicy.Nawet wówczas nie protestowałam, bo jak się okazało robi się szybko, łatwo i przyjemnie :)Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji"W zasadzie nie modyfikowałam. Jedynie do masy budyniowej, aby wyostrzyć nieco smak, dodałam
sok z cytryny i
rum. Ale już w wersji dla dzieci z wiadomych względów zrezygnowałam z dodatku
alkoholu. Polewę zrobiłam według własnego przepisu, ponieważ autorka nie podała jej składu i sposobu wykonania.

Składniki na
biszkopt jasny (forma o wym. 28x40 cm):6
jajek1 szklanki
cukru1 szklanki
mąki1 płaska łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na
biszkopt ciemny (forma o wym.28x40 cm):4
jajka¾ szklanki
cukru½ szklanki
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki masy budyniowej :1 litr
mleka4 budynie
waniliowe lub
śmietankowe2 kostki
masła (400g)¾ - 1 szklanka
cukru100 - 125 ml
rumu2 łyżki
kakaosok z ½ - 1
cytrynySkładniki masy serowej :500 g
serków homogenizowanych śmietankowych lub
waniliowych2
galaretki czerwone ( dałam
malinowe)4 - 5
bananów (możemy zastąpić innymi
owocami np.
brzoskwiniami)1
cytrynaSkładniki polewy :5 łyżek
cukru pudru1 łyżka
kakao1 łyżka
margaryny5 łyżek
wody lub
mleka100 g
czekolady mlecznej lub deserowejWykonanie
biszkoptu jasnego :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i
żółtka. Porcjami wsiewamy połaczoną z
proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 - 180°C. Odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej upiec na kilka godzin przed przełożeniem ciasta lub w przeddzień przekładania. Wierznią warstwę delikatnie ścinamy.Wykonanie
biszkoptu ciemnego : jak
biszkopt jasny, przy czym dodajemy do
mąki kakao i pieczemy ok. 5 minut krócej.Wykonanie masy budyniowej :Z
mleka,
cukru, proszku budyniowego gotujemy
budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką.
Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy przestudzony
budyń. Dodajemy ewentualnie
rum i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy
kakao, a do drugiej
sok z cytryny. Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy.Wykonanie masy serowej :
Galaretkę rozpuszczamy w 1½ szklanki
wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do
serków homogenizowanych i mieszamy na małych obrotach miksera. Aby zapobiec nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.Przekładanie ciasta :
Banany obieramy kroimy w krążki o grubości
biszkoptu ciemnego i skrapiamy
sokiem z cytryny.Na jasnym
biszkopcie równomiernie rozprowadzamy
kakaową masę budyniową.W ciemnym
biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka 28 otworków o średnicy
banana (w czterech rzędach po 7 otworków).
Biszkopt umieszczamy na
masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek
banana i przykrywamy masą
serową całą powierzchnię ciasta.Wciskamy w masę
serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem
banana (jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć krążki ciemnego
biszkoptu). Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy
polewą czekoladową.Wykonanie polewy :
Cukier mieszamy z
kakao, wlewamy
wodę lub
mleko. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia. Dajemy
margarynę, a następnie po jej rozpuszczeniu połamaną na kostki
czekoladę. W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż
czekolada w tym przypadku zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania. W dalszym ciągu mieszamy do zagęszczenia i przestudzenia, po czym wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.


Polecam również :W kuchni na wesoło :Blondynka zamówiła pizzę. Sprzedawca pyta się, czy pokroić na sześć czy nadwanaście części ?Ona opowiada:- Na sześć, bo dwunastu to ja nie zjem !