ßßß
Ciasto architekta nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, ale czasami warto poświęcić trochę więcej czasu, by zaskoczyć niejedno podniebienie!Ciasto architekta składa się z wielu warstw, dlatego jest tak pracochłonne. Ma niezwykły kształt , a smakuje jeszcze lepiej!Składniki na biszkopt jasny:6 jajekszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia (płaska)szklanka mąkiWykonanie:1. Białka ubić na sztywno.2. Dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.3. Następnie wylać na formę do pieczenia.5. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 30-40 minut.Składniki na biszkopt ciemny:4 jajka3/4 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki mąki pszennej2 lub 3 łyżeczki kakaoWykonanie:1. Białka ubić na sztywno.2. Dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.3. Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.4. Całość wylać na formę do pieczenia.5. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.Składniki na masę budyniową:1 litr mleka4 budynie waniliowe (lub śmietankowe)łyżka kakao2 kostki masłacukier do smakuSposób przygotowania masy budyniowej:1. Z mleka, cukru, budyniu ugotować i tak przygotowany budyń przestudzić.2. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.3. Całość podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.4. Masa budyniowa gotowa!Składniki na masę serową:50 dag serków homogenizowanych śmietankowych (lub waniliowych)2 galaretki czerwone3-4 bananycytrynaSposób przygotowania masy serowej:1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, gdy zacznie tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Galaretka gotowa.2. Banany obrać, pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.3. Masa serowa gotowa :)Polewa:Jak zrobić polewę? To bardzo proste!Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!Sposób przełożenia ciasta:biszkopt jasnymasa budyniowabiszkopt ciemny z kółeczkami w każde kółko włożyć kawałek bananamasa serowawcisnąć w masę serową ciemne kółeczkamasa serowa na wierzch polewaZamiast bananów można dać inne owoce, np. brzoskwinie, czy maliny .Ciasto architekta gotowe. Smacznego! :)Przepis pochodzi z „Nowych Przepisów Siostry Anastazji”.