Wykonanie
Pyszny, delikatny i nie za słodki jest ten tort. Połówki
gruszek zatopione są w
czekoladowym kremie serowo - budyniowym z nutą
pomarańczy. Spód ciasta stanowi placek
biszkoptowy delikatnie nasączony
sokiem pomarańczowym. Ciasto jak w sam raz na długie, szare jesienne wieczory. Porcja tej słodkości z pewnością poprawi nam nastrój.Przepis pochodzi z czasopisma "Pieczenie jest proste -
śliwki,
jabłka i
gruszki" nr 4/2010.Trochę zmodyfikowałam.

Składniki
spodu biszkoptowego * ( na tortownicę o średnicy 30 cm):¾ szkl.
cukru4
jajka80 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru z naturalną
wanilią½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód
tortowy .Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie.Składniki
kremu czekoladowego :400 ml
mleka1 op. budyniu
waniliowego ( na 500 ml
mleka)3 - 4 łyżki
kakao400 - 500 g
twarogowego serka śmietankowego o kremowej konsystencji400 ml
śmietany kremówki1
pomarańcza (250 - 300 g)3 łyżki
cukru kryształu150 g
cukru pudru6 - 7 łyżeczek
żelatynyOprócz tego :ok. 1 kg
gruszek soczystych i miękkich ( u mnie odmiana Generał) **ok. 50g
gorzkiej czekolady** można zastąpić
gruszkami w
syropie lub z kompotu (należy je dokładnie osączyć przed ułożeniem na blacie
biszkoptowym)Wykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.
Pomarańczę myjemy szczoteczką i polewamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce, z
pomarańczy wyciskamy sok. Połową soku nasączamy
biszkopt. Pozostałą część odstawiamy.Na
biszkopt układamy połówki
gruszek obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych.Wykonanie
kremu czekoladowego :
Budyń mieszamy w ¼ szklanki zimnego
mleka. Pozostałe
mleko gotujemy z 3 łyżkami
cukru.
Kakao rozcieramy w niewielkiej ilości wrzątku i dajemy do gotującego się
mleka. Gotujemy ok. 2 minut, po czym wlewamy rozprowadzony w
mleku budyń i stale mieszając gotujemy do utraty surowizny. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką (aby na powierzchni nie utworzył się kożuch).Mikserem ręcznym mieszamy
serek, dodajemy porcjami
cukier puder, przestudzony
budyń, startą
skórkę pomarańczową i pozostały sok. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną
żelatynę do masy
serowo - budyniowej, stale mieszając ręcznym mikserem na zmniejszonych obrotach. Ubitą
śmietanę delikatnie łączymy z kremem najlepiej za pomocą dużej
łopatki lub łyżki.Natychmiast wylewamy na
biszkopt z
gruszkami i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny ( najlepiej na noc). Przed podaniem dekorujemy w dowolny sposób czekoladowymi wiórkami**
Czekoladę dzielimy na kostki, wkładamy do naczynia. Naczynie zanurzamy w gorącej kąpieli i podgrzewamy do chwili rozpuszczenia
czekolady. Natychmiast wylewamy na duży płaski półmisek, rozprowadzamy
łopatką i wstawiamy do lodówki. Gdy
czekolada stwardnieje za pomocą skrawaka do
sera żółtego wiórkujemy ją.



Polecam również :W kuchni na wesoło :
Mówi gospodyni do gospodarza:- Popatrz
mężu jaka ta
kura smutna. Może by ją tak wziąć na rosół, co?- Sądzisz, że to ją rozweseli ?