Wykonanie
Ciekawy wizualnie, smaczny deser, który zaskoczy Waszych gości :)
Składniki na roladę (źródło: Moje Wypieki):-4
jajka-100 g drobnego
cukru do wypieków-100 g
mąki pszennej-3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia-4 łyżki
kakao-50 g
gorzkiej czekolady, startejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami
cukier, ubijając. Partiami wlewać
żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao i wsypać startą
czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko
cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Delikatnie zerwać papier.Przygotować formę keksówkę (ciasto robiłam w standardowej keksówce, ale z półkolistym dnem).Z
biszkoptu wyciąć prostokąt odpowiadający wymiarom naszej blaszki (to będzie spód naszego ciasta).Resztę
biszkoptu zawinąć jak roladę w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia.Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.Składniki na masę
serową:-1kg
sera z wiaderka-400g
jogurtu greckiego-
cukier puder wg upodobań do smaku(można też dodać ekstrakt
waniliowy lub skórkę i
sok z cytryny- wg gustu )-5 płaskich łyżek
żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp pokojowejWszystko oprócz
żelatyny zmiksować.
Żelatynę rozpuszczoną w wodzie odstawić na około 1min,
potem podgrzać np. w mikrofalówce żeby się rozpuściła. Dodać do niej trochę masy serowej a
potem miksując wlewać ostrożnie
żelatynę do masy.Część masy rozsmarować na
biszkopcie i z powrotem zwinąć w roladę. Część masy wylać na dno (
potem to dno będzie górą ciasta) na tym ułożyć przyciętą na odpowiednią długość roladę, zalać resztą masy (uwaga! Ona szybko tężeje!). Masy musi być po rant blaszki. Na masę układamy nasz
biszkopt jako
spod ciasta. Wstawiamy do lodówki (minimum 2h).
Potem przewracamy ciasto, ściągamy formę, odlepiamy folię i ozdabiamy wg gustu.