ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

nazwa

Wykonanie

Danie nieco czasochłonne, jednak nie trudne. Smaczne i sycące. Trochę przypiekł mi się wierzch, ale nie szkodzi, bo i tak było smaczne. Przyprawy dopasowujemy do tego co mamy pod ręką i do smaku.
Lasagne
1 opakowanie makaronu lasagne
750 g mięsa mielonego
pomidory z puszki bez skórki -2 puszki (w okresie letnim oczywiście świeże)
1 marchew
4-5 ząbków czosnku
1 cebula
ok. 20 dag żółtego sera
sól, pieprz
0,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki majeranku
ok. 2 łyżeczki tymianku
ok. 2 łyżeczki oregano
ok. 2 łyżeczki bazylii
ok. 1 łyżeczka lubczyku
ok. pół łyżeczki chili
ok. 3 łyżeczki ziół prowansalskich
Sos beszamelowy
50 g masła (10 łyżek)
50 g mąki
500 ml mleka
biały pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki. Smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojony czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone. Smażymy. Gdy będzie już usmażone dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy, cukier i startą na drobnych oczkach marchewkę. Wszystko mieszamy i smażymy do momentu aż sok z mięsa i pomidorów prawie się wygotuje. Sprawdzamy smak i w razie czego dodajemy przypraw, soli, pieprzu.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy makaron wymagający gotowania, to w garnku gotujemy wodę. Wkładamy makaron i gotujemy 3-5 minut.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mleko, wymieszać, doprawić przyprawami.
Układamy w blaszce warstwami kolejno: sos beszamelowy, makaron, mięso, ser i tak do wykończenia składników, na wierzch dajemy sos beszamelowy.
Pieczemy w piekarniku w 180°C aż makaron będzie miękki (w zależności od tego czy mamy makaron wymagający gotowania czy nie), ja zapiekałam ok. pół godziny.
Przepis dołączam do akcji "zapiekany makaron"
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/01/Lasagne.html