Wykonanie
Danie nieco czasochłonne, jednak nie trudne. Smaczne i sycące. Trochę przypiekł mi się wierzch, ale nie szkodzi, bo i tak było smaczne.
Przyprawy dopasowujemy do tego co mamy pod ręką i do smaku.Lasagne1 opakowanie
makaronu lasagne750 g
mięsa mielonegopomidory z puszki bez skórki -2 puszki (w okresie letnim oczywiście świeże)1
marchew4-5 ząbków
czosnku1
cebulaok. 20 dag
żółtego serasól,
pieprz0,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
majerankuok. 2 łyżeczki
tymiankuok. 2 łyżeczki
oreganook. 2 łyżeczki
bazyliiok. 1 łyżeczka
lubczykuok. pół łyżeczki
chiliok. 3 łyżeczki
ziół prowansalskichSos beszamelowy50 g
masła (10 łyżek)50 g
mąki500 ml
mlekabiały pieprzsólgałka muszkatołowaObieramy i kroimy
cebulę na drobne kawałki. Smażymy na
oleju, następnie dodajemy pokrojony
czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy
mięso mielone. Smażymy. Gdy będzie już usmażone dodajemy pokrojone
pomidory oraz
przyprawy,
cukier i startą na drobnych oczkach
marchewkę. Wszystko mieszamy i smażymy do momentu aż sok z
mięsa i
pomidorów prawie się wygotuje. Sprawdzamy smak i w razie czego dodajemy przypraw,
soli,
pieprzu.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy
makaron wymagający gotowania, to w garnku gotujemy
wodę. Wkładamy
makaron i gotujemy 3-5 minut.Przygotowujemy
sos beszamelowy. W garnku roztapiamy
masło. Dodajemy
mąkę i mieszamy. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy
mleko, wymieszać, doprawić
przyprawami.Układamy w blaszce warstwami kolejno:
sos beszamelowy,
makaron,
mięso,
ser i tak do wykończenia składników, na wierzch dajemy
sos beszamelowy.Pieczemy w piekarniku w 180°C aż
makaron będzie miękki (w zależności od tego czy mamy
makaron wymagający gotowania czy nie), ja zapiekałam ok. pół godziny.
Przepis dołączam do akcji "zapiekany
makaron"