Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
biszkopt rzucanyRolada czekoladowa z kremem z ... »
No i musiał nadejść dzień, w którym na blogu pojawi się przepis mojej mamy :)No bo przecież jak własna książka kucharska ma istnieć bez tych najlepszych, najsmaczniejszych i najcieplejszych dań z naszego domu rodzinnego?Przedstawiam zupę z
soczewicy ! :)Pomimo, że wyglądem nie przypomina tych żurnalowych zup z gazet, to jest naprawdę pyszna!Gęsta, aromatyczna i sycąca. Z racji małej ilości kalorii wcinałam ją zawsze na diecie.SZCZERZE POLECAM!Składniki:200g
soczewicy zielonejsłoiczek
koncentratu pomidorowego3-4 ząbki
czosnku2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1
czerwona papryka2 łyżki
cukrulistek laurowy,
ziele angielskiesól,
bazylia,
chilliDzień przed ugotowaniem zupy płuczemy ją i namaczamy w zimnej wodzie. Pozostawiamy na noc.Ziarenka napuchną więc polecam aby
soczewica zajmowała 1/3 porcji a
woda 2/3.Następnego dnia do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę
marchew,
pietruszkę,
seler oraz
ziele angielskie i
listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu. Warzywa wrzucamy na początku gotowanie, ponieważ warzywa będą gotowały się tyle samo czasu co
soczewica.Po 10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę
paprykę, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
przecier pomidorowy.Gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec doprawiamy
solą, szczyptą
chilli, duuuuuużą ilością
bazylii oraz
cukrem aby złagodzić ostrość.Można podać z kwaśną
śmietaną.SMACZNEGO!!!poniedziałek, 13 lutego 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter