Wykonanie
Po ostatnim sukcesie sernika
szafranowego postanowiłam kontynuować
serową manię:) Przeglądając ulubione blogi trafiłam wielokrotnie na sernik
dyniowy, a że sezon na nie już w pełni postanowiłam wypróbować ten przepis. Sernik jest oryginalny w smaku, ma bardzo ładny kolor, po raz pierwszy wyszedł mi tak prościutki i nie popękał. Wizualnie jest to najlepszy sernik jaki mi wyszedł a
smakowo - nie przebił
szafranowego. Jest kremowy, delikatny ale ja i moja rodzina wolimy w tym przypadku klasyczne smaki.Częstujcie się przepisem który cytuje za
Asią z Kwestii Smaku .
Masa serowa: 1 i 1/2 szklanki puree z dyni* 1 kg
sera zmielonego trzykrotnie ** 5
jajek 2
żółtka 1 i 1/2 szklaki słodzonego
mleka skondensowanego 1/2 szklanki
śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej 3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu 1
cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii)* powstałego z dokładnego zmiksowania upieczonej i ostudzonej dyni jak w(1 godzina w 200 stopniach C -
dynię pieczemy bez
soli,
pieprzu i
oliwy)
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: 1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej
śmietany 18% 3 łyżki
cukru 150 g
dżemu pomarańczowego 3 łyżki
wodyCzekoladowy spód:75 g
masła 75 g ciemnej
czekolady 50 g
cukru 2 małe
jajka 60 g
mąki pszennej opcjonalnie: 1/4 szklanki
orzechów np. laskowych, posiekanychSos toffee:1 szklanka
śmietanki kremowej 30% lub 36% 1/4 szklanki
brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego
miodu 1/4 szklanki
masłaPrzygotowanie:Masa serowa: W dużej misce wymieszać (np. łyżką) wszystkie składniki na masę
serową: puree z dyni,
ser,
jajka,
żółtka,
mleko skondensowane,
śmietankę kremową,
mąkę ziemniaczaną,
cynamon,
cukier wanilinowy. Odstawić na czas przygotowania
spodu.Dno tortownicy (około 24 cm) wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim
masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C .
Czekoladowy spód:
Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki
czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać
cukier i
jajka, wymieszać. Wsypać przesianą
mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Opcjonalnie dodać
orzechy. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.Na podpieczony spód wylać masę
serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny .
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim
śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami
cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować
dżem pomarańczowy razem z
wodą, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.Ostudzony sernik wstawić do lodówki, bez obręczy tortownicy, bez przykrycia, na całą noc lub jeszcze dłużej jeśli mamy czas. Podawać z sosem toffee.Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy
cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.Smacznego:)