ßßß Cookit - przepis na Torcik snickers / ciasto snickers

Torcik snickers / ciasto snickers

nazwa

Wykonanie

Coś dla miłośników słodszych ciast. Ciut pracochłonne ale bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam jeśli lubicie, by było słodko :)
Potrzebujesz:
Na ciasto:
30 dag mąki pszennej tortowej
1 jajko
1 żółtko
pół szklanki cukru
1 łyżkę miodu
2 łyżki mleka
10 dag margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
Na warstwę budyniową:
1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 0,5 litra mleka)
1,5 szklanki mleka
Na warstwę krówkową:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Na blat orzechowy:
60g masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru
80 g drobno posiekanych orzechów (normalnie robi się z włoskimi, a ja dziś zrobiłam z laskowymi i tez było fajnie)
Przygotowanie:
Pierwsze co robimy to umieszczamy puszkę mleka skondensowanego w garnku, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Od momentu zagotowania powinna się bulgotać 3 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy wody, gdyby nam odparowało i woda przestała zakrywać całą puszkę. 3 h to długo ale nie martwimy się, bo akurat będzie gotowe jak skończymy resztę :)
Gdy miną 3 h wylewamy wrzątek i dolewamy chłodnej wody. Studzimy puszkę aż będzie ciepła, ale będziemy mogli ją swobodnie wziąć w ręce. Wtedy krem nadaje się do przełożenia nim tortu.
Bierzemy się za ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy pokrojone zimne masło i resztę składników. Zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ale nie za dużo.
Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy 1 z 3 części ciasta, wyrównujemy na ile to możliwe. Pieczemy 15 minut i studzimy. Tak samo przygotowujemy drugi placek.
Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy polewę orzechową: masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier i miód, na końcu posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blat i tak samo pieczemy 15 minut. Studzimy.
Na małym ogniu zagotowujemy 1 pełną szklanke mleka. Proszek budyniowy dokładnie rozprowadzamy w 0,5 szklanki mleka i dodajemy do garnka. Mieszamy i wyłączamy ogień.
Na paterze układamy jeden z blatów i zapinamy na nim obręcz tortownicy. Dajemy połowę masy z puszki i przykrywamy drugim blatem. Wylelwamy ciepły budyń i przykrywamy blatem z orzechami.
Ciasto wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum 2 h. Gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2013/10/torcik-snickers-ciasto-snickers.html