Wykonanie
Coś dla miłośników słodszych ciast. Ciut pracochłonne ale bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam jeśli lubicie, by było słodko :)
Potrzebujesz:Na ciasto:30 dag
mąki pszennej tortowej1
jajko1
żółtkopół szklanki
cukru1 łyżkę
miodu2 łyżki
mleka10 dag
margaryny1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 opakowanie
cukru wanilinowegoNa warstwę budyniową:1 opakowanie budyniu
śmietankowego (takiego na 0,5 litra
mleka)1,5 szklanki
mlekaNa warstwę
krówkową:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegoNa blat
orzechowy:60g
masła1 łyżka
miodu2 łyżki
cukru80 g drobno posiekanych
orzechów (normalnie robi się z włoskimi, a ja dziś zrobiłam z laskowymi i tez było fajnie)Przygotowanie:Pierwsze co robimy to umieszczamy puszkę
mleka skondensowanego w garnku, zalewamy
wodą i wstawiamy na ogień. Od momentu zagotowania powinna się bulgotać 3 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy
wody, gdyby nam odparowało i
woda przestała zakrywać całą puszkę. 3 h to długo ale nie martwimy się, bo akurat będzie gotowe jak skończymy resztę :)Gdy miną 3 h wylewamy wrzątek i dolewamy chłodnej
wody. Studzimy puszkę aż będzie ciepła, ale będziemy mogli ją swobodnie wziąć w ręce. Wtedy krem nadaje się do przełożenia nim
tortu.Bierzemy się za ciasto.
Mąkę przesiewamy z
sodą, dodajemy pokrojone zimne
masło i resztę składników. Zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypujemy
mąką, ale nie za dużo.Ciasto dzielimy na 3 równe części.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy 1 z 3 części ciasta, wyrównujemy na ile to możliwe. Pieczemy 15 minut i studzimy. Tak samo przygotowujemy drugi placek.Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy polewę
orzechową:
masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy
cukier i
miód, na końcu posiekane
orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blat i tak samo pieczemy 15 minut. Studzimy.Na małym ogniu zagotowujemy 1 pełną szklanke
mleka. Proszek budyniowy dokładnie rozprowadzamy w 0,5 szklanki
mleka i dodajemy do garnka. Mieszamy i wyłączamy ogień.Na paterze układamy jeden z blatów i zapinamy na nim obręcz tortownicy. Dajemy połowę masy z puszki i przykrywamy drugim blatem. Wylelwamy ciepły
budyń i przykrywamy blatem z
orzechami.Ciasto wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum 2 h. Gotowe!Smacznego!