Wykonanie
SkładnikiMasa serowa:1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (czytaj wskazówki na dole strony)1 kg
zmielonego sera (można połączyć z
mascarpone pół na pół)5
jajek2
żółtka1 i 1/2 szklanki słodzonego
mleka skondensowanego1/2 szklanki
śmietanki 30%3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
cynamonu1
cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii)
Czekoladowy spód z
orzechami:75 g
masła75 g ciemnej
czekolady50 g
cukru1
jajko60 g
mąki pszennej1/4 szklanki posiekanych
orzechów laskowychŚmietanka i glazura pomarańczowa:1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej
śmietany 18%3 łyżki
cukru150 g
dżemu pomarańczowegoSos toffee:1 szklanka
śmietanki 30% lub 36%1/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki płynnego
miodu1/4 szklanki
masłaPrzygotowanieMasa serowa: Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować
ser z musem z dyni,
mąką,
cynamonem,
wanilią. Następnie stopniowo dodawać
jajka i
żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać
mleko skondensowane oraz
śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.Dno 24 cm tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim
masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladowy spód z
orzechami:
Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki
czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu nie podgrzewając za bardzo masy, najlepiej jednak roztopić je w kąpieli
wodnej. Dodać
cukier i
jajka, zmiksować. Zmiksować z
mąką i
orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.Na podpieczony spód wylać masę
serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim
śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami
cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować
dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami
wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc. Podawać z sosem toffee.Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy
cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.Wskazówki* Mus z pieczonej dyni : obrać
dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Ostudzić i zmiksować.Sernik pieczemy dzień przed podaniem.