ßßß Cookit - przepis na Placuszki biszkoptowe z sosem waniliowym

Placuszki biszkoptowe z sosem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Kiedy byłam małym, pulchnym dzieckiem babcia podsuwała mi pod nos wszelkie możliwe słodkości... a że dostęp do nich był ograniczony robiła je sama i były pyszne :-) tłuste, ciężkostrawne, ale pyszne... Niekwestionowanym hitem w babcinym repertuarze był grzybek - smażone ciasto biszkoptowe, które podawała pokrojone w trójkąty z sokiem malinowym lub sosem waniliowym i nie było osoby, która odmówiłaby sobie tego specjału...
Ponieważ grzybek fantastycznie rósł, miałam zwykle problem z przełożeniem go na drugą stronę i dlatego postanowiłam smażyć małe grzybki. Sporo czasu musiało upłynąć zanim odkryłam, że moje ulubione placki biszkoptowe to pancakes... i pomyśleć, że mam na to przepis na takiej małej pożółkłej karteczce...
SKŁADNIKI
Na placki:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru
Na sos:
200 ml śmietanki 30%
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
klarowane masło do smażenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty (do najniższych) dodajemy żółtka, a gdy są już rozmieszane dodajemy mąkę. Teraz mieszamy najdelikatniej jak się da, najlepiej łyżką, cały czas w jednym kierunku. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Ja przykrywam patelnię, żeby ładniej wyrosły.
Śmietankę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtko, mąkę i cukry mieszamy razem, następnie dolewamy 2 - 3 łyżki gorącej śmietanki, mieszamy i dolewamy do śmietanki w garnku. Szybko zagotowujemy, ale nie gotujemy (powinien wyjść gładki, rzadki budyń), zdejmujemy z ognia.
Polewamy placki.
Krem nadaje się do lodów, owoców, galaretek i wszelkich innych deserów. Jest fantastyczny zarówno na gorąco, jak i na zimno - ja wolę gdy jest wyjęty prosto z lodówki. Pycha!!!
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/02/placuszki-biszkoptowe-z-sosem-waniliowym.html