ßßß
Biszkopt:150 g mąki pszennej100 g cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.Ciasto makowo - kokosowe:210 g cukru3/4 szklanki maku100 g wiórków kokosowych6 białekBiałka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.Masa budyniowa:370 ml mleka250 g margaryny6 żółtek1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem6 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennejopcjonalnie galaretka cytrynowa120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do rozpuszczenia w masie. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.Ponadto:polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)120 g biszkoptów125 ml białego, półsłodkiego winarodzynki (garstka) do dekoracjiWykonanie ciasta:Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.Smacznego:)Smacznego :)