Wykonanie

Oczywiście nie muszę pisać, skąd nazwa - wystarczy spojrzeć :-). Delikatny i smaczny przekładaniec -
biszkopt,
beza makowo - kokosowa, krem budyniowy (który dzięki dodatkowi
alkoholu do kremu nie jest mdły).. czy muszę pisać więcej? Szybko znika ze stołu i wszystkim smakuje. Polecam!Składniki na
biszkopt:150 g
mąki pszennej (np. tortowej)100 g drobnego
cukru do wypieków4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym
żółtku i ubijać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Ciasto
makowo -
kokosowe:210 g
cukru3/4 szklanki
maku (suchego)100 g
wiórków kokosowych6
białekBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki,
mak i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut.Masa budyniowa:370 ml
mleka250 g
masła, w temperaturze pokojowej6
żółtek1 opakowanie budyniu
waniliowego z
cukrem6 łyżek
cukru3 łyżki
mąki pszennej120 ml
mleka wymieszać z
żółtkami,
cukrem,
budyniem i
mąką. Pozostałe
mleko zagotować, wlać do niego
mleko z
żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać
budyń, partiami, dalej ucierając, do powstania gładkiej masy.Ponadto:
polewa czekoladowa (2 łyżki
masła stopić i zagotować z 4 łyżkami
cukru, 3 łyżkami
kakao i 5 łyżkami słodkiej
śmietany kremówki)
dżem mandarynkowy lub
pomarańczowy (300 g)120 g okrągłych
biszkoptów125 ml białego, półsłodkiego
winarodzynki (garstka) do dekoracjiWykonanie ciasta:Ostudzony
biszkopt posmarować
dżemem. Na wierzch położyć ciasto
makowo -
kokosowe. Ciasto posmarować masą budyniowo -
maślaną, wyrównać. Na wierzchu ułożyć
biszkopty namoczone w
winie. Udekorować
rodzynkami i polać
polewą czekoladową.Smacznego :-).