Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 3
jajka- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 op.
cukru waniliowego- 6 łyżek
cukru*na warstwę
kokosową- 4
białka- 3/4 szklanki
cukru- 150g wiórek
kokosowych- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia*na masę
ananasową- 4
żółtka- 1 op.
cukru waniliowego- 2,5 łyżki
mąki pszennej- 1 op. budyniu
waniliowego bez
cukru- 180g
masła- 2 szklanki
mleka- 1/2 szklanki
cukru- 1 puszka
ananasa w kawałkach*dodatkowo-
sok ananasowy do nasączenia
biszkoptu-
wiórki kokosowe do dekoracji- 3/4 tabliczki gorzkiej lub
mlecznej czekolady- kilka łyżek
śmietany 30%Sposób przygotowania:1. Przygotowanie
biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno
białek, stopniowo dodając
cukier, następnie miksujemy z
żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi
mąkami z
proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.2.
Białka na warstwę
kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo
cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z
proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.3. W jednej szklance
mleka mieszamy
budyń,
mąkę,
żółtka i
cukier, pozostałe
mleko zagotowujemy. Do gotującego się
mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy.
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi
ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez
owoców.4. W formie układamy
biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie
sokiem ananasowym, wykładamy krem z
ananasami, na to kładziemy warstwę
kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy
czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach
śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.