Wykonanie
Ciasto
ananasowo -
kokosowe to przysmak mojej mamy i
mieści się w jej głównym menu ciast na każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :)
Biszkopt:5
jajek1 ¼ szklanki
cukru1 ¼ szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa kokosowa:6
białek1 pełna szklanka
cukru200g
kokosuKrem:200g miękkiego
masła2 budynie
waniliowe (bez
cukru)1 duża puszka
ananasaDodatkowo:50g
czekolady (tj. ½ standardowej tabliczki) + 50ml
mlekaBiszkopt- wykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek. Z
białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy
cukier i miksujemy przez chwilę (ok. 3 minuty), następnie dodajemy po jednym
żółtku, cały czas miksując. Gdy masa lekko zgęstnieje, wyłączamy mikser i dodajemy po trochu
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę
biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu.Masa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po trochu
cukru i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy stopniowo
kokos i mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy w rozgrzanym do 150°C piekarniku, przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C i pieczemy jeszcze 40 minut.Krem:Z puszki
ananasa odlewamy sok, do którego dolewamy
wody, tak aby było łącznie ½ litra płynu. Gotujemy jak
budyń, czyli odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy 2 budynie, a resztę płynu zagotowujemy, bez dodatku
cukru. Po zagotowaniu wlewamy budyniową zawiesinę i mieszamy. Gotową masę wynosimy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Następnie miksujemy miękkie
masło i dodajemy po trochu zimnego budyniu. Na koniec dodajemy
ananas pokrojony w drobne kosteczki (około 5x5 mm) i mieszamy łyżką z resztą masy.
Biszkopt przekładamy masą budyniową, na którą kładziemy warstwę
kokosową (by łatwiej nam się kroiło ciasto, przed położeniem na wierzch, warstwę
kokosową lekko nacinamy
ostrym nożem).
Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki i zagotowujemy razem z
mlekiem na wolnym ogniu, stale mieszając. Jeśli jest bardzo gęsta, można dodać 1 - 2 łyżki
wody i jeszcze raz zagotować.Na górze ciasta robimy niteczki z
polewy czekoladowej i ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by wystygło.
Ps. Z pozostałych
żółtek możesz upiec
Ciasteczka komercyjne .R E K L A M A