Wykonanie
Nazwałam tak to ciacho, gdyż jak kobieta jest dla mnie uosobieniem delikatności, miękkości i kontrastu jednocześnie, a i ... nie jest takie słodkie jak mogło by się wydawać ;-) Bardzo polecam :)
biszkopt:3
jaja4 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 płaskie łyżki
mąki pszennej tortowej1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki ciemnego
kakaoponcz:1/3 szklanka zimnej
wody + sok z połowy
cytryny (nasączałam
sokiem z pigwowca)masa
kokosowo - ananasowa:1,5 szklanki
mleka120 gramów
wiórków kokosowych3 - 4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego150 gram miękkiego
masła3
żółtka1 płaska łyżka
mąki pszennej1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej6 - 7 plastrów
ananasa z puszkipianka :1
galaretka czerwona (może być wiśniowa, truskawkowa, itd)200 ml wrzątku1 łyżeczka
żelatyny do rozpuszczania we wrzątku1/3 szklanki
cukru pudru3
białkaBiszkopt:
Białka ubijamy z
cukrem na pianę, dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
żółtka,
kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Schładzamy, nasączamy ponczem.1 szklankę
mleka zagotowujemy z wiórkami kokosowymi,
cukrem i
cukrem waniliowym.W kubku, w pozostałej 0,5 szklanki
mleka dokładnie rozprowadzamy
żółtka, obydwie
mąki, wlewamy do gotującego się
mleka i gotujemy
budyń, następnie go schładzamy i dodajemy miękkie
masło, ucieramy dokładnie. Dodajemy pokrojonego na kawałki odsączonego
ananasa, delikatnie mieszamy łyżką.Masę rozprowadzamy na nasączonym ponczem
biszkopcie, schładzamy w lodówce.
Galaretkę i 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy dokładnie w 200 ml wrzątku, schładzamy.Z
białek i
cukru pudru ubijamy puszysty krem (około 7 minut), następnie dodajemy małym strumieniem tężejącą
galaretkę i miksujemy wszystko dokładnie, masę wylewamy na
kokosowy krem.Schładzamy w lodówce, następnie dowolnie dekorujemy ( u mnie posypka cukrowa i Delicje
wiśniowe (dałam
wiśniową galaretkę).