Wykonanie
Smak wilgotnego ciasta
biszkoptowego z
bitą śmietaną i
ananasem pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny
biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem
ananasa i przykrytym chrupiącą,
kokosową bezą. Pyszne polączenie)Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu) Polecam bardzo!Moja rada,
biszkopt lepiej będzie się kroił, gdy upieczemy go dzień wcześniej.Pomysł od Dorotki z MW, z małymi modyfikacjami.
Składniki na blaszkę 33x23cm:
Biszkopt:6
jajek180 g
cukru140 g
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej¾ łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:1 puszka
ananasów3 budynie
śmietankowe z
cukrem( jeśli bez
cukru należy dodać 5 łyżek
cukru)750 ml
mleka170 g
masła2 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy1 łyżka rumu/wodki
Beza kokosowa:4
białka165 g
cukru160 g wiórek
kokosowychPoncz:
sok z ananasa dopełniony
wodą do objętości jednej szklanki
Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem. Do lekko ubitych
białek stopniowo dodajemy
cukier i nadal ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym
żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem
mąki. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka.
Krem:
Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę.Gotujemy 3 budynie na
mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy).
Budyń studzimy.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy po łyżce
budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy
rum.
Beza kokosowa:
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę, dodajemy
kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej
bezy delikatnie ściągamy papier.
Składanie:Ostudzony
biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie
sok ananasowy i
woda). Jeden płat ciasta smarujemy częścią masy, na masę kładziemy pokrojone
ananasy, przykrywamy drugim płatem. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę, przykrywamy
bezą kokosową. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
Najlepsze po nocy w lodówce.Smacznego.