Wykonanie
To ciasto upatrzył sobie mój syn, a ja, jako dobra mama musiałam je upiec :) Proste, smaczne i efektowne ciasto, które poleca jedna z najlepszych kucharek, czyli siostra Anastazja :)
Biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki1 łyżka
kakaoMasa kokosowa:1/2 litra
mleka1 kostka
masła5
żółtek2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej8 łyżek wiórek
kokosowych5 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoPianka:5
białek1/2 szklanki
cukru pudru2 opakowania
galaretki o smaku
wiśniowym1/2 szklanki
wodyDodatkowo:1 puszka
ananasów w plastrachWykonanie:
Białka ubijam, na najwyższych obrotach, na sztywna pianę, dodaję po jednym
żółtku i po 2 łyżki
cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie
mąkę wymieszaną z
kakao do masy jajecznej.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.Odlewam pół szklanki
mleka, dodaję
żółtka,
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
wiórki kokosowe i mieszam na jednolita masę. Resztę
mleka zagotowuję z
cukrem i
cukrem waniliowym, na gotujące wlewam przygotowany "
budyń" i gotuję aż zgęstnieje. Nakrywam folią i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.Miękkie
masło ucieram na puch, dodaję po łyżce wystudzony
budyń kokosowy. Masę wykładam na spód
biszkoptowy.
Ananasy osączam na sicie i układam na
masie budyniowej.Obie
galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu
cukier i lekko tężejąca
galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną
czekoladą.