ßßß
Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru2 łyżki mąki1 łyżka kakaoMasa kokosowa:1/2 litra mleka1 kostka masła5 żółtek2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej8 łyżek wiórek kokosowych5 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowegoPianka:5 białek1/2 szklanki cukru pudru2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym1/2 szklanki wodyDodatkowo:1 puszka ananasów w plastrachWykonanie:Białka ubijam, na najwyższych obrotach, na sztywna pianę, dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe i mieszam na jednolita masę. Resztę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlewam przygotowany "budyń" i gotuję aż zgęstnieje. Nakrywam folią i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.Miękkie masło ucieram na puch, dodaję po łyżce wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy.Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej.Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną czekoladą.