Wykonanie
Wiem wiem, pewnie macie dość już jedzenia.Trwają święta i z pewnością nikt nie będzie teraz piekł.Nie moglam się powstrzymac by nie opublikowaćprzepisu na te pyszne ciasto.Nieco wilgotne z delikatnym kremem i
galaretkąJesli nie na święta to z pewnością z okazjiNowego Roku jak bajbardziej możecie się o nie postarać:)

Skład:- 250 g
mąki pszennej- 250 g
cukru- 200 g
margaryny lub
masła- 4
jajka- skórka z otartej 1
cytryny- sok z 1
cytryny- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
galaretki cytrynowe- 2 opakowania kremu
waniliowego Dr.Oetker-
mlekoMasło rozpuścić na wolnym ogniu i wystudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka zmiksować z
cukrem do białości.Dodawać powoli nie przerwanie miksując
mąke,
margarynę, skórkę i
sok z cytryny.
Białka ubić na sztyną pianę.Delikatnie przełożyć do ciasta i wymieszać łyżką.Foremkę średniej wielkości wyłożyć papieremdo pieczenia a następnie przelać do niej ciasto.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.Czas pieczenia 35-40 minut.Ostudzone ciasto delikatnie docisnąc palcamitak aby stworzyło ubity spód.Nałożyć przygotowany wg instrukcji krem.Uprzednio zrobioną
galaretkęprzelać na masę i wstawić do lodówki.UWAGA:aby
galaretka miała intensywniejszy smak i szybciej stężała rozróbcie 3 opakowaniaw proporcji na 2 opakowania.W oryginalnym przepisie krem
waniliowy robię sama.Jednak tym razem
smietana nie chciała mi się ubić iniestety masa nie wyszła.Miałam pod ręką gotową w proszku.Od teraz moje ciasto będzie przyrządzane własnie w taki sposób.Smacznych i Wesołych Świąt !:)