Wykonanie


Przeglądając zdjęcia na ich stronie wpadłam trochę w panikę bo moje potrawy nie do końca wyglądają tak jak ich. Kulki nie są idealnie okrągłe, roladki ułożyłam w piekarniku na
boku zamiast na ‚brzuchu’ a omleciki usmażyłam po prostu „normalnie” zamiast robić z nich jakieś ruloniki. W smaku na pewno są takie same i po pierwszej próbie smakowej wypadły świetnie. Schowałam to wszystko więc do lodówki i zamknęłam szczelnie w pojemnikach żeby spokojnie wytrwały do wieczora.Jestem bardzo zadowolona z efektu bo nie musiałam w tym roku wymyślać jakiegoś specjalnego menu. Oczywiście do tego zrobiłam jeszcze minirożki francuskie z
jabłkiem (takie jak w przepisie na
Jabłkowe rożki z
ciasta francuskiego tylko mniejsze o połowę).

Kuleczki z
koziego sera (12 kulek)Składniki:200 g
miękkiego sera koziego (
ser twarogowy, pełnotłusty, z
mleka koziego)1
jajo50 g
bułki tartej50 g
mąki100 ml
oleju roślinnegopęczek
szczypiorkusólpieprz200 g
sera wrzucamy do miski, dodajemy
pieprz, rozdrabniamy za pomocą widelca. Pół pęczka
szczypiorku bardzo drobno kroimy i wrzucamy do
koziego sera. Ponownie mieszamy.
Jajko wbijamy na talerz, dodajemy
pieprz i
sól, mieszamy całość.
Mąkę i
bułkę tartą przekładamy na osobne talerzyki. Z
sera tworzymy kuleczki, obtaczamy je w
mące,
jajku i
tartej bułce. Na
oleju, który został na patelni po smażeniu
mozzarelli, smażymy kulki. Po usmażeniu wykładamy kulki na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (jeśli przygotowujemy kulki wcześniej, przed podaniem możemy je wstawić do pieca nagrzanego do 60°C (termoobieg) na kilka minut w celu podgrzania), następnie kładziemy na talerz, w każdą kuleczkę wbijamy wykałaczkę, całość dekorujemy pozostałym pokrojonym
szczypiorkiem.

(12 roladek)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego100 g
łososia wędzonego1
jajko2 łyżki
sezamupieprzkoperek do dekoracji
sólodrobina
mąki do rozwałkowania ciasta
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej
mąką.
Łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta.
Łososia doprawiamy
pieprzem i rolujemy ciasto.
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy
pieprz i
sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy
jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy
jajkiem. Posypujemy ciasto
sezamem. Kroimy na małe roladki. Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe). Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy
koperkiem.Miniomlety
pomidorowe (12 miniomletów)Składniki:8 jaj1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek2 szczypty
ziół prowansalskich4 plasterki
boczku parzonego80 g
pomidorów pelatti
sólpieprz* przygotuj ręcznik papierowy8
jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy.
Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki
czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy
szczypiorek). 4 plastry
boczku kroimy bardzo drobno na paseczki.Siekamy 80 g
pomidorów pelatti.
Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu
boczku wlewamy 1 łyżkę
oliwy na patelnię, dodajemy
czosnek i
cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g
pomidorów pelatti i 2 szczypty
ziół prowansalskich, całość mieszamy.Przelewamy na patelnię
jajka, mieszamy. Kiedy
jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta). Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.przepisy pochodzą z kuchnialidla.pl