Wykonanie
Takie małe kuleczki, a chwytają za
serce jak mało co ;) Zjesz jedną i zaraz masz ochotę na kolejną! Zdrowa i w zasadzie lekka przekąska, którą możecie przygotować na kolację, jako przekąskę, dla gości, czy przed telewizor ;) Nie przerażajcie się tym, że farsz jest dosyć płynny – dokładnie obtoczcie uformowany farsz w
mące z
bułką tartą, a kulki na pewno powstaną. ;) Jeśli jednak wolicie bardziej stałą konsystencję spokojnie możecie dodać trochę
mąki do samego farszu :) Zapewniam! Na jednym razie się nie skończy, z pewnością powrócicie do tego przepisu :)

Składniki:450 g startej
cukiniipół kostki
fetyząbek
czosnku2 małe
cebulki dymki ze
szczypiorkiemgarść
koperkugarść
pietruszki1
jajkomąka (do panierki, ew. trochę do farszu)
bułka tarta (do panierki)
sólpieprzolej do smażeniaWykonanie:
Cukinię trzemy na tarce z dużymi oczkami i solimy, aby puściła
wodę. Po kilku minutach dokładnie ją odciskamy. Do
cukinii dodajemy pokruszoną
fetę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, drobno posiekaną
cebulkę dymkę, posiekane
zioła,
jajko. Na koniec przyprawiamy
solą i
pieprzem. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą taką samą ilość
mąki i
bułki tartej. Z farszu lepimy nie za duże kulki i obtaczamy je dokładnie w
mące z
bułką. Smażymy na głębokim
oleju na złoty kolor. Podajemy z
sosem czosnkowym lub tzatzikami . Smacznego ;)

Przepis znalazłam tutaj.