Wykonanie
Cukinia,
feta i mnóstwo świeżych
ziół zwinięte w kulki i smażone, aż staną się chrupiące i nabiorą złotego koloru! Te
cukiniowe placuszki świetnie nadają się jako aperitif i mogą być podawane z
sosem tzatziki lub marinara. Pierwszy raz
jadłam te cuda w greckiej tawernie Mykonos w Poznaniu. Zamówiliśmy je jako przekąskę przed głównym daniem. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Te
cukiniowe placuszki tak mnie zauroczyły, że po powrocie do domu postanowiłam odtworzyć ich smak we własnej kuchni.Składniki, 6 porcji:3 małe
cukinie½ kostki
sera feta2 ząbki
czosnku1
dymka1 garść
ziół (np.
mięty,
kopru i
pietruszki)1
jajkobułka tarta½ łyżeczki
soli,
pieprz,
olej do smażeniaSos:2 łyżki
majonezu5 łyżek
jogurtu greckiego1 ząbek
czosnkukoperekWykonanie:Placuszki:
Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski.
Fetę drobno pokruszyć i dodać do
cukinii.
Zioła i
dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, rozkłócone
jajko,
sól,
pieprz oraz ½ szklanki
bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w
bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany
olej ( ja smażyłam na patelni, ale pewnie we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.Sos: W wysokim naczyniu zmiksować
jogurt naturalny z
majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany
koperek.Do placuszków świetnie pasuje także sos tzatzii- po przepis zajrzyj tutaj.