ßßß Cookit - przepis na Kolokithokeftedes – placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes – placuszki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Cukinia, feta i mnóstwo świeżych ziół zwinięte w kulki i smażone, aż staną się chrupiące i nabiorą złotego koloru! Te cukiniowe placuszki świetnie nadają się jako aperitif i mogą być podawane z sosem tzatziki lub marinara. Pierwszy raz jadłam te cuda w greckiej tawernie Mykonos w Poznaniu. Zamówiliśmy je jako przekąskę przed głównym daniem. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Te cukiniowe placuszki tak mnie zauroczyły, że po powrocie do domu postanowiłam odtworzyć ich smak we własnej kuchni.
Składniki, 6 porcji:
3 małe cukinie
½ kostki sera feta
2 ząbki czosnku
1 dymka
1 garść ziół (np. mięty, kopru i pietruszki)
1 jajko
bułka tarta
½ łyżeczki soli,
pieprz,
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
koperek
Wykonanie:
Placuszki: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni, ale pewnie we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.
Sos: W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.
Do placuszków świetnie pasuje także sos tzatzii- po przepis zajrzyj tutaj.
Źródło:http://smakowisko.pl/kolokithokeftedes-placuszki-z-cukinii