ßßß
Cukinia, feta i mnóstwo świeżych ziół zwinięte w kulki i smażone, aż staną się chrupiące i nabiorą złotego koloru! Te cukiniowe placuszki świetnie nadają się jako aperitif i mogą być podawane z sosem tzatziki lub marinara. Pierwszy raz jadłam te cuda w greckiej tawernie Mykonos w Poznaniu. Zamówiliśmy je jako przekąskę przed głównym daniem. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Te cukiniowe placuszki tak mnie zauroczyły, że po powrocie do domu postanowiłam odtworzyć ich smak we własnej kuchni.Składniki, 6 porcji:3 małe cukinie½ kostki sera feta2 ząbki czosnku1 dymka1 garść ziół (np. mięty, kopru i pietruszki)1 jajkobułka tarta½ łyżeczki soli,pieprz,olej do smażeniaSos:2 łyżki majonezu5 łyżek jogurtu greckiego1 ząbek czosnkukoperekWykonanie:Placuszki: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni, ale pewnie we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.Sos: W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.Do placuszków świetnie pasuje także sos tzatzii- po przepis zajrzyj tutaj.