Wykonanie
Karnawał trwa, tak więc
czemu by nie dogodzić swoim kubkom
smakowym :) Smaczna nie pozostawi Was bez pomysłu i ma kilka propozycji. Oto pierwsza z nich. Panierowane kulki z
koziego sera :) Muszę przyznać, że tego wieczoru, którego je zrobiłam, postały na
stole dosłownie parę chwil a ostatnią małą kuleczkę ostatecznie podzieliło
między siebie dwóch mężczyzn, którzy uprzednio sprytnie wyeliminowali resztę chętnych :)
Kozi ser jest generalnie dość
drogi, więc żeby zwiększyć porcję a nie wydać fortuny, można
ser zrobić pół na pół tj. pół koziego, a pół jakiś
ser o podobnej konsystencji np.
ricotta czy kremowy
serek twarogowy. Gwarantuję, że będziecie robić je jeszcze wielokrotnie! :)

Składniki:ok. 12 sztuk200 g
miękkiego sera koziego1
jajko50 g
bułki tartej (plus łyżka do masy serowej)50 g
mąki (plus łyżka do masy serowej)pęczek
szczypiorkuolej roślinny (do smażenia)
pieprzsólWykonanie:Do miski wrzucamy
kozi ser i rozdrabniamy do widelcem.
Szczypiorek bardzo drobno kroimy i dodajemy (poza garstką, którą odkładamy do dekoracji) do
sera. Przyprawiamy
pieprzem i mieszamy.
Jajko z niewielką ilością
soli roztrzepujemy w miseczce. Dodajemy do
sera i mieszamy. Dosypujemy łyżkę
mąki i
bułki tartej (gdyby masa była za rzadka możemy dodać więcej
mąki) . W osobnej miseczce mieszamy ze sobą
mąkę z
bułką tartą. Z masy serowej robimy niewielkie kulki i dokładnie obtaczamy w
mące z
bułką. Tak przygotowane kulki smażymy w głębokim, rozgrzanym
oleju. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeśli przygotowujemy kulki wcześniej możemy je przed podaniem pogrzać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 60 °C (termoobieg). Na koniec przyozdabiamy
szczypiorkiem, który wcześniej odłożyliśmy.Smacznego!

Inspiracją dla tego przepisu był przepis Lidla. :)Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)