Wykonanie
Lubicie wracać do dziecięcych smaków i do kuchni babci ? Ja bardzo ! Dzisiaj z moim przepisem przeniosę siebie i Was właśnie do babcinej kuchni. Hasło na kotleciki rzucił mój mąż, bo gdzieś w necie wpadły mu w oko i się zamarzyły. Jako kochająca żona nie miałam innego wyjścia, tylko zakasać rękawy ;-).Kotleciki z
jajek to bardzo prosty przepis, mam wrażenie, że trochę zapomniany... W każdym razie, ja ostatni raz
jadłam je chyba rzeczywiście przygotowane przez moją babcię. Zarazem jest to w miarę szybkie danie obiadowe,
jajka możemy przecież ugotować wcześniej.Inspiracja Kuchnia Doroty .
Składniki (na 7 szt):6 dużych
jajek ugotowanych na twardo1
jajko surowe2 łyżki
bułki tartej3 łyżki posiekanego
szczypiorku1/2 łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprztrata
bułka do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia
Wykonanie:Ugotowane i obrane
jajka kroimy na ćwiartki i wrzucamy do malaksera. Dodajemy do nich surowe
jajko, 2 łyżki
tartej bułki,
szczypiorek i
przyprawy. Miksujemy aż masa się połączy, ale pozostaną widoczne kawałki
białka i
szczypiorku.Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je dokładnie w
tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po chwili smażenia zmniejszamy ogień na średni. Gdy kotleciki będą już przyrumienione (po około 10 minutach smażenia) delikatnie przekładamy je na drugą stronę i dalej smażymy około 10 minut.