Wykonanie
Mięsiste kotlety z
selera to dobry pomysł na obiad dla jaroszy, czy na piątkowy obiad dla ludzi, którzy w ten dzień nie jedzą
mięsa. Są łatwe i szybkie, a do tego smakują bardzo dobrze, nawet osobom, które mówią, że obiad bezmięsny się nie liczy. U mnie kotlety z
selera pierwsza robiła moja mama,
potem zapomnieliśmy o nich na pewien czas, a parę lat temu sobie o nich przypomnieliśmy i tak to trwa do dziś :) Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście kotlecików
selerowych to serdecznie polecam :)Składniki:1 duży
seler (w zależności od ilości osób, na 1 osobę liczymy około 2-3 plastrów
selera)1 łyżeczka
soli1
jajkoBułka tartaOlej lub tłuszcz do smażenia
Seler obieramy i kroimy w plastry grubości około 1cm.Następnie plastry
selera zalewamy gorącą
wodą i od momentu zawrzenia gotujemy około 5 minut. Jeśli nie jesteśmy pewni czy jest już gotowy, możemy odkroić kawałeczek
selera i sprawdzić jego twardość. Powinien być lekko twardy, gdyż zbyt miękki
seler jest łamliwy i ciężko będzie zrobić z niego kotlety.
Obgotowane
selery wyciągamy z garnka i zostawiamy na chwile, aby przestygły.
Następnie solimy i
pieprzymy, po czym panierujemy w
jajku i w
bułce.
Pieczemy jak kotlety na złoty kolor.
Smacznego :)R E K L A M A