ßßß
Mięsiste kotlety z selera to dobry pomysł na obiad dla jaroszy, czy na piątkowy obiad dla ludzi, którzy w ten dzień nie jedzą mięsa. Są łatwe i szybkie, a do tego smakują bardzo dobrze, nawet osobom, które mówią, że obiad bezmięsny się nie liczy. U mnie kotlety z selera pierwsza robiła moja mama, potem zapomnieliśmy o nich na pewien czas, a parę lat temu sobie o nich przypomnieliśmy i tak to trwa do dziś :) Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście kotlecików selerowych to serdecznie polecam :)Składniki:1 duży seler (w zależności od ilości osób, na 1 osobę liczymy około 2-3 plastrów selera)1 łyżeczka soli1 jajkoBułka tartaOlej lub tłuszcz do smażeniaSeler obieramy i kroimy w plastry grubości około 1cm.Następnie plastry selera zalewamy gorącą wodą i od momentu zawrzenia gotujemy około 5 minut. Jeśli nie jesteśmy pewni czy jest już gotowy, możemy odkroić kawałeczek selera i sprawdzić jego twardość. Powinien być lekko twardy, gdyż zbyt miękki seler jest łamliwy i ciężko będzie zrobić z niego kotlety.
Obgotowane selery wyciągamy z garnka i zostawiamy na chwile, aby przestygły.
Następnie solimy i pieprzymy, po czym panierujemy w jajku i w bułce.
Pieczemy jak kotlety na złoty kolor.
Smacznego :)R E K L A M A