ßßß Cookit - przepis na Mięsiste kotlety z Selera

Mięsiste kotlety z Selera

nazwa

Wykonanie

Mięsiste kotlety z selera to dobry pomysł na obiad dla jaroszy, czy na piątkowy obiad dla ludzi, którzy w ten dzień nie jedzą mięsa. Są łatwe i szybkie, a do tego smakują bardzo dobrze, nawet osobom, które mówią, że obiad bezmięsny się nie liczy. U mnie kotlety z selera pierwsza robiła moja mama, potem zapomnieliśmy o nich na pewien czas, a parę lat temu sobie o nich przypomnieliśmy i tak to trwa do dziś :) Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście kotlecików selerowych to serdecznie polecam :)
Składniki:
1 duży seler (w zależności od ilości osób, na 1 osobę liczymy około 2-3 plastrów selera)
1 łyżeczka soli
1 jajko
Bułka tarta
Olej lub tłuszcz do smażenia
Seler obieramy i kroimy w plastry grubości około 1cm.Następnie plastry selera zalewamy gorącą wodą i od momentu zawrzenia gotujemy około 5 minut. Jeśli nie jesteśmy pewni czy jest już gotowy, możemy odkroić kawałeczek selera i sprawdzić jego twardość. Powinien być lekko twardy, gdyż zbyt miękki seler jest łamliwy i ciężko będzie zrobić z niego kotlety.
Obgotowane selery wyciągamy z garnka i zostawiamy na chwile, aby przestygły.
Następnie solimy i pieprzymy, po czym panierujemy w jajku i w bułce.
Pieczemy jak kotlety na złoty kolor.
Smacznego :)
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2012/02/miesiste-kotlety-z-selera.html