ßßß
Składniki :1 kg mrożonego mintaja1 jajko1 szklanka bułki tartej1/2 pęczka szczypiorkusól , pieprz do smakuolej do smażenia
Mintaja rozmrażamy i mielimy maszynką o grubych oczkach . Odstawiamy na 20 minut i zlewamy z miski wodę ,która jeszcze lubi się w tym czasie wytrącić . Dodajemy jajko , 3 łyżki bułki tartej , sól , pieprz i posiekany szczypiorek . Wszystko wyrabiamy na gładką masę , następnie odstawiamy do lodówki na 30 minut . Po tym czasie masa lekko stwardnieje ,
formujemy z niej małe kotleciki , obtaczamy kilkakrotnie w bułce tartej , za każdym razem formując i znowu odkładamy kotleciki do lodówki na 30 minut , żeby ułatwić sobie smażenie . Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron , przewracając bardzo ostrożnie , gdyż kotleciki są delikatne i łatwo je rozwalić .