Wykonanie
Propozycja na lekki dietetyczny obiad . Dobry sposób także , na zachęcenie maluchów do jedzenia ryb , jakoś łatwiej pod tą postacią łykają te stwory niż w całości . Delikatne , pełne smaku , proste danie , które doskonale zgra się z frytkami lub innym dodatkiem . Jak by co wystarczy zachlapać
ketchupem i wtedy już na pewno zniknie z talerzy 😉
Składniki :1 kg mrożonego
mintaja1
jajko1 szklanka
bułki tartej1/2 pęczka
szczypiorkusól ,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Mintaja rozmrażamy i mielimy maszynką o grubych oczkach . Odstawiamy na 20 minut i zlewamy z miski
wodę ,która jeszcze lubi się w tym czasie wytrącić . Dodajemy
jajko , 3 łyżki
bułki tartej ,
sól ,
pieprz i posiekany
szczypiorek . Wszystko wyrabiamy na gładką masę , następnie odstawiamy do lodówki na 30 minut . Po tym czasie masa lekko stwardnieje ,
formujemy z niej małe kotleciki , obtaczamy kilkakrotnie w
bułce tartej , za każdym razem formując i znowu odkładamy kotleciki do lodówki na 30 minut , żeby ułatwić sobie smażenie . Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron , przewracając bardzo ostrożnie , gdyż kotleciki są delikatne i łatwo je rozwalić .