Wykonanie
Kociołek powstał na bazie
przyprawy Kucharek Smak Latapachnący hiszpańskim klimatem...z dodatkiem
suszonych pomidorów,który to za sprawą firmy Prymat otrzymałam w testowej paczce.Były też inne pyszności..-
Musztarda rosyjska-
Musztarda kremska- Kucharek Meksykański- Kucharek Śródziemnomorski- Kucharek Smak Wiosny- Kucharek Gold- Prymat
bułka tarta ostra- Prymat
sos sałatkowy Cezar- Prymat
sos sałatkowy Grecki ziołowo czosnkowy- Marynata płynna pikantna- Marynata płynna szlachecka- Marynata klasyczna płynna- Nuggetsy klasyczne- Nuggetsy pikantnePierwsza myśl to nowo zakupiona maszynka do
mielenia mięsa,która świetnie się sprawdza bo przynajmniej "Wiem co jem"Maszyna poszła w ruch...Pulpeciki z mnóstwem
pomidorów i warzyw...rewelacyjne wiosenno letnie rozwiązanie.Kucharek sprawdził się bardzo dobrze bo nie użyłam ani grama
soli do przygotowania
mięsaa i sos został doprawiony powiewem Hiszpanii.Fajnie, że już wiosna! Długie spacery i rower, który trzeba było daćdo całkowitego ustawienia po ostatnim sezonie mojej młodszej córki,która i tak się zbuntowała bo został cichaczem zamontowany koszyk, w którym zamierzam wozić moje zakupy więc to kolejne moje postanowienie w tym roku...cała wiosna i lato na rowerze a moja kondycja taka słabiutka,że nie wiem jak podołam...choć nie
jadłam mięsiwa z kociołka to przyznam się,że wczoraj na powitanie wiosny zamiast chwycić w rękę
marchewkę...chwyciłamplaster
salami! a było tak dobrze...dwa tygodnie za mną pełne warzywnego menu i proszę...skusiłam się!
mojego przepisuSkładniki: na 4 porcje300g świeżo zmielonego
mięsa od
szynki1
czerwona papryka3 duże
pomidory obrane ze skórki1 średni
por5 średnich
pieczarek1/2
kalafiora3
młode marchewki2 puszki krojonych
pomidorów4
suszone pomidorki2 łyżki
mąki pszennej do obtaczania pulpecików
przyprawa Kucharek Smak Lata2 łyżki
bułki tartej ostrej Prymat1
cebula6 ząbków
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwekkilka gałązek
tymianku ( dałam sporo )Przygotowanie:Zmielone
mięso wymieszać z 3 ząbkami przeciśniętego
czosnku,ostrą
tartą bułką i doprawić dobrze Smakiem lata, następnie łyżką uformować kulki,lekko obtaczać je w
mące i ponownie uformować tym razem w dłoni.Pulpeciki ugotować we wrzątku, odcedzić i odłożyć na durszlaku.Przygotować sos:
Cebulkę zeszklić na
oliwie z oliwek, dodać resztę posiekanego
czosnku,różyczki
kalafiora, pokrojone na paski
suszone pomidorki,ćwiartki świeżego
pomidora oraz
pieczarki.Wszystko smażyć do czasu aż
kalafior nie będzie chrupki.Następnie dodać
pomidory z puszki, pokrojoną
marchew,
por w talarkachdoprawić Smakiem lata i wszystko wymieszać.Pulpety przełożyć do garnka z sosem warzywnym i gotować wszystkodobre 15 minut. Na końcu dodać
tymianek i podawać z ugotowanymiwcześniej
ziemniakami.Smacznego!