ßßß Cookit - przepis na Kociołek hiszpański

Kociołek hiszpański

nazwa

Wykonanie

Kociołek powstał na bazie przyprawy Kucharek Smak Lata
pachnący hiszpańskim klimatem...z dodatkiem suszonych pomidorów,
który to za sprawą firmy Prymat otrzymałam w testowej paczce.
Były też inne pyszności..
- Musztarda rosyjska
- Musztarda kremska
- Kucharek Meksykański
- Kucharek Śródziemnomorski
- Kucharek Smak Wiosny
- Kucharek Gold
- Prymat bułka tarta ostra
- Prymat sos sałatkowy Cezar
- Prymat sos sałatkowy Grecki ziołowo czosnkowy
- Marynata płynna pikantna
- Marynata płynna szlachecka
- Marynata klasyczna płynna
- Nuggetsy klasyczne
- Nuggetsy pikantne
Pierwsza myśl to nowo zakupiona maszynka do mielenia mięsa,
która świetnie się sprawdza bo przynajmniej "Wiem co jem"
Maszyna poszła w ruch...
Pulpeciki z mnóstwem pomidorów i warzyw...
rewelacyjne wiosenno letnie rozwiązanie.
Kucharek sprawdził się bardzo dobrze bo nie użyłam ani grama soli do przygotowania mięsa
a i sos został doprawiony powiewem Hiszpanii.
Fajnie, że już wiosna! Długie spacery i rower, który trzeba było dać
do całkowitego ustawienia po ostatnim sezonie mojej młodszej córki,
która i tak się zbuntowała bo został cichaczem zamontowany koszyk, w którym zamierzam wozić moje zakupy więc to kolejne moje postanowienie w tym roku...cała wiosna i lato na rowerze a moja kondycja taka słabiutka,
że nie wiem jak podołam...choć nie jadłam mięsiwa z kociołka to przyznam się,
że wczoraj na powitanie wiosny zamiast chwycić w rękę marchewkę...chwyciłam
plaster salami! a było tak dobrze...dwa tygodnie za mną pełne warzywnego menu i proszę...
skusiłam się!
mojego przepisu
Składniki: na 4 porcje
300g świeżo zmielonego mięsa od szynki
1 czerwona papryka
3 duże pomidory obrane ze skórki
1 średni por
5 średnich pieczarek
1/2 kalafiora
3 młode marchewki
2 puszki krojonych pomidorów
4 suszone pomidorki
2 łyżki mąki pszennej do obtaczania pulpecików
przyprawa Kucharek Smak Lata
2 łyżki bułki tartej ostrej Prymat
1 cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek tymianku ( dałam sporo )
Przygotowanie:
Zmielone mięso wymieszać z 3 ząbkami przeciśniętego czosnku,
ostrą tartą bułką i doprawić dobrze Smakiem lata, następnie łyżką uformować kulki,
lekko obtaczać je w mące i ponownie uformować tym razem w dłoni.
Pulpeciki ugotować we wrzątku, odcedzić i odłożyć na durszlaku.
Przygotować sos:
Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać resztę posiekanego czosnku,
różyczki kalafiora, pokrojone na paski suszone pomidorki,
ćwiartki świeżego pomidora oraz pieczarki.
Wszystko smażyć do czasu aż kalafior nie będzie chrupki.
Następnie dodać pomidory z puszki, pokrojoną marchew, por w talarkach
doprawić Smakiem lata i wszystko wymieszać.
Pulpety przełożyć do garnka z sosem warzywnym i gotować wszystko
dobre 15 minut. Na końcu dodać tymianek i podawać z ugotowanymi
wcześniej ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/03/hiszpanski-kocio.html