Wykonanie
Kopytka:0,5 kg ugotowanych w mundurkach
ziemniaków1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 ½ szklanki
mąki pszennej1
żółtkosólZiemniaki obrać ze skórki. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepsze są z poprzedniego dnia.Postawić na gazie duży garnek z
wodą, będzie potrzebna do gotowania kopytek. Po zagotowaniu,
wodę posolić.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo zmielić maszynką. Wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę, dodać
żółtko i po trochu przesianą przez sito
mąkę, posolić i wyrabiać szybko dłońmi. Zagniatać do czasu połączenia się składników.Ciasto podzielić na 3 części i po kolei utoczyć wałeczki, które lekko spłaszczyć nożem i kroić skośnie kopytka.Kopytka gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia.Te których jest za dużo na jeden raz, zahartować zimną
wodą , wstawić do lodówki. Będą doskonałe do obsmażenia na patelni następnego dnia.Sos
mięsno-warzywny:1
pierś z kurczaka lub
mięso mielone1
czerwona papryka2 średnie
cebule20dag
pieczarek1 puszka
pomidorów1 kostka bulionowa1 ząbek
czosnkusól,
pieprzzioła:
bazylia,
tymianekWszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę.
Mięso przesmażyć, dodać
cebulę ,posiekany
czosnek,
pieczarki i
paprykę. Przesmażyć mieszając.Dodać
pomidory i kostkę
bulionową, dusić około 10min, mieszać.Doprawić
solą i
pieprzem, dorzucić posiekane
zioła.