Wykonanie
Składniki:- 4 duże
ziemniaki- 25dag
pieczarek- 1
cebula- 100g
żółtego sera- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka
mąki pszennej + do obsypania- dowolne
zioła- 1
żółtko-
sól i
pieprz-
olejSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dokładnie ugniatamy, chwilę studzimy. Później dodajemy
żółtko, po łyżce
mąki ziemniaczanej i pszennej,
zioła,
sól i
pieprz do smaku, mieszamy.2.
Pieczarki obieramy kroimy w małe plasterki. W garnku podsmażamy posiekaną
cebulę, dodajemy
pieczarki, gotujemy aż
woda z
pieczarek wyparuje, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Żółty ser ścieramy na dużych oczkach.3. Na dłoni kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy, na środku kładziemy
pieczarki i
żółty ser, zawijamy, by powstał zamknięty placek, a farsz nie wylatywał. Gotowy placek obtaczamy w
mące pszennej.4. Placki smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach. Podajemy z sosem, np.
pomidorowym.