Wykonanie
Kruche babeczki, moje ulubione. :-) Takie mini tarty, które zachwycą wszystkich jej miłośników. Babeczki z tego przepisu są bardzo kruche, sypkie, wręcz piaskowe. Zachowują formę, nie
kurczą się i nie zniekształcają, dlatego najczęściej korzystam z tego właśnie przepisu. Tym razem podałam je na ciepło, wypełnione tym, co każdy lubi, czyli
pieczarkami i
serem.
Kruche babeczki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki250g
margaryny3
żółtka1 łyżeczka
soliFarsz:500g
pieczarek2
cebule200g
żółtego serasól,
pieprzolej1.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Dodajemy pokrojone drobno
pieczarki, smażymy do odparowania
wody, doprawiamy
solą i
pieprzem.2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki.
Ciastem wyklejamy wysmarowane
margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.3. Po tym czasie babeczki wyciągamy, napełniamy
pieczarkami, posypujemy startym
żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tylko do rozpuszczenia
sera. Podajemy na gorąco.