Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na
drożdżowe paszteciki. Na blogu publikowałam już paszteciki z
kapustą i z
grzybami, więc tym razem jest to wersja nieco mniej świąteczna, z nadzieniem z
pieczarek oraz
sera żółtego. Myślę, że w najbliższych miesiącach znajdzie się wiele okazji do ich przygotowania. Okres Świąt, Sylwester i Karnawał to czas spotkań z rodziną oraz przyjęć w gronie przyjaciół. Paszteciki to doskonała przekąska na takie okoliczności. Zależnie od upodobań, możecie śmiało modyfikować im nadzienie. Oprócz
pieczarek i
sera, doskonale sprawdzi się tu
szpinak, same
grzyby lub
mięso. Paszteciki możecie przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko odgrzać je w piekarniku. Chociaż
mogę powiedzieć, że równie doskonale smakują na zimno ;)
Składniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:340 g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania180 ml ciepłego
mleka10 g świeżych
drożdży40 g
masła½ stołowej łyżki
cukru¾ łyżeczki
soli1
żółtko rozmącone z łyżką
mlekaczarnuszka do posypaniafarsz:300 g
pieczarek150 g
żółtego sera1 duża
cebulasól i
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:farsz:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki płuczemy pod zimną
wodą, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej
cebulę. Gdy się zezłoci, dodajemy
pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż
pieczarki będą miękkie i odparuje z nich cała
woda. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonych
pieczarek dodajemy starty na tarce
ser żółty. Dokładnie mieszamy.ciasto:
Drożdże kruszymy do miseczki, rozcieramy z
cukrem. Dodajemy łyżeczkę
mąki oraz kilka łyżek ciepłego
mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie
masło wkładamy do garnuszka i roztapiamy na najmniejszym palniku kuchenki. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy rozczyn z
drożdży, pozostałą część ciepłego
mleka oraz ostudzone, roztopione
masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie przekładamy je do oprószonego
mąką naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.formowanie pasztecików:Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Po środku, przez całą długość każdego prostokąta układamy farsz z
kapusty i
pieczarek. Brzegi ciasta zlepiamy, tak aby powstały dwa rulony z nadzieniem w środku. Całość odwracamy łączniem ciasta do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do kolejnego wyrośnięcia.Po tym czasie, każdy wałek z farszem kroimy pod skosem na czterocentymetrowe kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym
żółtkiem oraz posypujemy
czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 14-16 minut. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie barszczu czerwonego.Smacznego!