ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Ta bardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania jako dodatek do barszczyku. Polecam
SKŁADNIKI
Ciasto:
40 g drożdży
500 g mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl mleka
250 g masła
2 jaja
szczypta soli
Farsz:
ok. 600 g pieczarek
1-2 cebule
2 łyżki mąki (raczej płaskie)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu)
sól, pieprz
olej
WYKONANIE
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm. Pokroić na pasy 30x10 cm i na środek każdego nałożyć farsz. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować farsz:
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz).
Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki. Posmarować białkiem. Piec 20 w 200C
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2013/12/Drozdzowe-paszteciki-z-pieczarkami.html