Wykonanie
SKŁADNIKICiasto:40 g
drożdży500 g
mąki1 łyżeczka
cukru1/2 szkl
mleka250 g
masła2
jajaszczypta
soliFarsz:ok. 600 g
pieczarek1-2
cebule2 łyżki
mąki (raczej płaskie)1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 18%1
żółtko (
białko do posmarowania wierzchu)
sól,
pieprzolejWYKONANIECiasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm. Pokroić na pasy 30x10 cm i na środek każdego nałożyć farsz.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać ciepłe
mleko i wymieszać. Dodać
mąkę,
jajka, stopione i ostudzone
masło oraz
sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.Przygotować farsz:
Pieczarki i
cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić
cebulę, podsmażyć. Dodać
pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej
wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze
śmietaną,
żółtkiem oraz
przyprawami (
sól,
pieprz).Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki. Posmarować
białkiem. Piec 20 w 200CSMACZNEGO