Wykonanie
Paszteciki na wigilijny stół to pyszny dodatek do barszczu. Paszteciki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy nawilgną, są wtedy bardzo miękkie.
1/2 szklanki
mleka30g
drożdży1 łyżeczka
cukru50g
masła stopionego350g
mąki1
jajkobiałko do smarowania
sólsezam do posypaniamiseczka
suszonych grzybów200g
pieczarek2
cebule2 łyżki
olejusól,
pieprzMleko lekko podgrzać, dodać
drożdże,
cukier i 2 łyżki
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę
mąki,
jajko, stopione
masło i
sól. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić.
Pieczarki i
cebule obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na
oleju, dosmakować
solą i
pieprzem. Wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładać farsz i zwinąć jak roladę, pokroić na paszteciki. Gotowe wykładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować
białkiem i posypać
sezamem i odstawić na ok. 15 minut, aby znów wyrosły. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Najlepiej smakują na drugi dzień.