ßßß
1/2 szklanki mleka30g drożdży1 łyżeczka cukru50g masła stopionego350g mąki1 jajkobiałko do smarowaniasólsezam do posypaniamiseczka suszonych grzybów200g pieczarek2 cebule2 łyżki olejusól, pieprzMleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, stopione masło i sól. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić. Pieczarki i cebule obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na oleju, dosmakować solą i pieprzem. Wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładać farsz i zwinąć jak roladę, pokroić na paszteciki. Gotowe wykładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem i odstawić na ok. 15 minut, aby znów wyrosły. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Najlepiej smakują na drugi dzień.