Wykonanie
To są moje ulubione paszteciki z
pieczarkami, które robię na Święta. Pyszne do barszczu, ale ja lubię jeść je same.Robiłam je raz z suchymi
drożdżami, ale ciasto jest zdecydowanie smaczniejsze z
drożdżami świeżymi, więc takie polecam.Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrastania. Rośnie w trakcie nadziewania i krojenia.
Składniki na Farsz:600 g
pieczarek1 duża
cebula135 ml
śmietany1
żółtko2 łyżeczki
mąkisól,
pieprzolej do smażeniaCiasto:50 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru680 g
mąki1/3 łyżeczki
soli250 g zimnego
masła125 ml
śmietany3
jajkabiałko do posmarowania pasztecików
Pieczarki pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej
olej i zeszklij na nim posiekaną
cebulę.
Dodaj
pieczarki i smaż tak długo aż odparuje cała
woda z
pieczarek. Dopraw
solą i
pieprzem.
W miseczce wymieszaj
śmietanę,
żółtko i
mąkę. Wlej do
pieczarek i smaż jeszcze chwilę, żeby farsz zgęstniał. Odstaw.
Drożdże rozetrzyj z
cukrem i odstaw, żeby zrobiły się płynne.
Przesianą
mąkę wymieszaj z
solą. Dodaj zimne
masło i dokładnie rozetrzyj palcami, tak żeby nie było dużych grudek.
Wlej
śmietanę,
drożdże,
jajka i zagnieć gładkie ciasto.
Na posypanym
mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt (u mnie 53 x 45 cm) i pokrój na 4 pasy. Na każdy pas nałóż farsz i zawiń w ciasny rulon. Ułóż łączeniem do dołu i lekko spłaszcz. Posmaruj roztrzepanym
białkiem.
Tępą stroną noża zrób kratkę na powierzchni rulonów (nóż obtocz w
mące, żeby się nie lepił do ciasta). Następnie ostrą stroną noża pokrój na ukośne paszteciki. Ułóż na blaszce posmarowanej
masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, do czasu aż będą rumiane (15-30 minut).
SMACZNEGO!
źródło: ciasto - Paszteciki krucho-
drożdżowe z
mięsem i
czarnuszką