ßßß
Składniki na Farsz:600 g pieczarek1 duża cebula135 ml śmietany1 żółtko2 łyżeczki mąkisól, pieprzolej do smażeniaCiasto:50 g świeżych drożdży1 łyżka cukru680 g mąki1/3 łyżeczki soli250 g zimnego masła125 ml śmietany3 jajkabiałko do posmarowania pasztecikówPieczarki pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę.
Dodaj pieczarki i smaż tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj śmietanę, żółtko i mąkę. Wlej do pieczarek i smaż jeszcze chwilę, żeby farsz zgęstniał. Odstaw.
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw, żeby zrobiły się płynne.
Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło i dokładnie rozetrzyj palcami, tak żeby nie było dużych grudek.
Wlej śmietanę, drożdże, jajka i zagnieć gładkie ciasto.
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt (u mnie 53 x 45 cm) i pokrój na 4 pasy. Na każdy pas nałóż farsz i zawiń w ciasny rulon. Ułóż łączeniem do dołu i lekko spłaszcz. Posmaruj roztrzepanym białkiem.
Tępą stroną noża zrób kratkę na powierzchni rulonów (nóż obtocz w mące, żeby się nie lepił do ciasta). Następnie ostrą stroną noża pokrój na ukośne paszteciki. Ułóż na blaszce posmarowanej masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, do czasu aż będą rumiane (15-30 minut).
SMACZNEGO!




źródło: ciasto - Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i czarnuszką