Wykonanie
W końcu znalazłam przepis idealny jeśli chodzi o kruche babeczki. :-) Nie pękają, nie tworzą się na nich pęcherzyki powietrza, nie odkształcają się. Znalazłam go tutaj: KLIK . Farsz wymyśliłam sama, biorąc pod uwagę to, na co miałam ochotę. Wyszła z tego idealna, imprezowo-sylwestrowa przekąska.
2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki250g
margaryny3
żółtka1 łyżeczka
soliFarsz:2 średniej wielkości
cebule500g
mielonego mięsa500g
pieczarek1/2 puszki
kukurydzy200g
żółtego sera1/2 pęczka zielonej
pietruszki2-3 łyżki
majonezusól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostraKruche babeczki:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut.2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy foremki.3.
Ciastem wykleić wysmarowane
margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem.4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.Farsz:1.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju.2. Dodać
mielone mięso, posypać
solą,
pieprzem,
papryką. Smażyć do zarumienienia.3. Dodać starte na tarce
pieczarki, smażyć do wyparowania
wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.4. Do wystudzonych składników dodać
kukurydzę, starty na tarce
żółty ser, pokrojoną zieloną
pietruszkę. Wymieszać wraz z
majonezem.5. Farszem napełnić babeczki.