ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki:

Kruche babeczki:

nazwa

Wykonanie

W końcu znalazłam przepis idealny jeśli chodzi o kruche babeczki. :-) Nie pękają, nie tworzą się na nich pęcherzyki powietrza, nie odkształcają się. Znalazłam go tutaj: KLIK . Farsz wymyśliłam sama, biorąc pod uwagę to, na co miałam ochotę. Wyszła z tego idealna, imprezowo-sylwestrowa przekąska.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 średniej wielkości cebule
500g mielonego mięsa
500g pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
200g żółtego sera
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Kruche babeczki:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut.
2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy foremki.
3. Ciastem wykleić wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem.
4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.
Farsz:
1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia.
3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.
4. Do wystudzonych składników dodać kukurydzę, starty na tarce żółty ser, pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać wraz z majonezem.
5. Farszem napełnić babeczki.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/kruche-babeczki-na-sono-z-farszem.html