Wykonanie
Bardzo lubię kopytka :-) a Wy ???? I często je robię. Tym razem zrobiłam kopytka inaczej :-) Wyszły rewelacyjne w smaku. Skorzystajcie dopóki są jeszcze stare
ziemniaki, bo kopytka właśnie najlepsze z nich wychodzą,
młode się nie nadają.Zapraszam do zrobienia :-)Składniki :550 g ugotowanych
ziemniaków300 g
mąki pszennej,40 g
mąki ziemniaczanej,1
jajko10 g
oleju,5
pieczarek2 średnie
cebule1 łyżeczka
przyprawy uniwersalnej z TMszczypta
soli i
pieprzuolej do podsmażeniaWykonanie w Termomix:Do naczynia wkładamy
pieczarki i miksujemy czas 5 sek, obr.4. Przekładamy na patelnie, tak samo postępujemy z
cebulą i dodajemy do
pieczarek, podsmażamy dodając łyżkę
oleju.Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, tak aby
ziemniaki były na spodzie i wyrobić ciasto - czas 90 sekund, obroty poz. Interwał.Masę przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką i uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić na kluski.Gotować w osolonej, wrzącej wodzie ok. 10 minut. Możemy także dodać do
wody łyżke
oleju, wtedy kopytka nie będą nam się kleiły :-) i łatwiej je przechowywać :-)Podawać z sosem mięsnym lub surówką. Bardzo dobre są podsmażone z dodatkiem duszonej
cebulki.Kopytka należy przygotować ze "starych
ziemniaków",
młode ziemniaczki sie nie nadają :-)Smacznego :-)