Wykonanie
Składniki na ciasto :25 dag ugotowanych
ziemniaków1
jajko3-4 łyżki
mąki pszennej, 1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól, świeżo zmielony
pieprz,
gałka muszkatołowaSkładniki na farsz :
4 spore
pieczarki1
cebula,
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie farszu :
Pieczarki i
cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie pierogów:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich
jajko,
mąkę i
przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytkaCiasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy 5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszkiRozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegiUmoczyć w rozmąconym
jajku,
potem w
bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetyczniePodawać gorące z
sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z
cebulką.Inspiracja "Przekąski i przystawki"