Wykonanie
Macie takie wrażenie, że jeśli co czegoś dodacie
jajko sadzone, to od razu robi się to milion
razy lepsze? Ja tak niestety mam. Dlatego dodaję je naprawdę, niemal do wszystkiego. Tym razem pełna rozpusta! Gnocchi- które uwielbiam, podałam ze
szpinakiem i
pieczarkami, darowałam sobie te wszystkie zawiesiste sosy
śmietanowe czy
grzybowe, i to był dobry pomysł. A do tego pyszne rozpływające się
jajko sadzone. Cudowności!

Składniki: na gnocchi:1 kg
ziemniakówok 100 g
mąki pszennejsól1
jajkododatkowo:400 g
pieczarek400 g
szpinakusólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Składniki na gnocchi połączyć ze sobą, ale nie zagniatać, a w razie potrzeby podsyp
mąką. Uformuj wałek i krój na kawałki. Ruluj wałeczki i odciśnij na nich wzorek widelcem- choć niekoniecznie, jeśli nie masz czasu. Gotuj do wypłynięcia w osolonej wodzie. Odcedź.
Pieczarki obierz i pokrój na kawałki. Podsmaż chwilę aż puszczą
wodę, ale pilnuj żeby się nie rozpadły. Odstaw. Na tą samą patelnię wrzuć
szpinak i poczekaj aż trochę zmniejszy objętość. Gdy tak się stanie dorzuć jeszcze na moment
pieczarki, przypraw
solą, gałką i
pieprzem. Na talerz przełóż gnocchi,
pieczarki i
szpinak. Przygotuj
jajko sadzone i połóż je na wierzch. Posyp odrobiną
soli. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!