ßßß Cookit - przepis na Gnocchi, czy po prostu polskie kopytka?

Gnocchi, czy po prostu polskie kopytka?

nazwa

Wykonanie

Tak naprawdę to całe to danie nie należy do moich ulubionych. Nie przepadam za ziemniakami, więc wszelkie potrawy z wykorzystaniem tego warzywa jakoś nie za specjalnie do mnie przemawiają. Oczywiście, u mnie w domu wszyscy są ogromnymi fanami wszystkiego co ziemniaczane, dlatego dziś gotuję dla nich.
Gnocchi po polsku - z pieczarkami i kiełbasą
Gnocchi
2kg ziemniaków
ok. 200g mąki pszennej
2 jajka
sól
Dodatki:
pieczarki
ulubiona kiełbaska
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia ( na ok. 5 minut).
Gdy ziemniaki będą już chłodniejsze, przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, mąkę i roztrzepane jajko. Zagniatamy, tak aby składniki szybko się połączyły.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na części. Z każdej odrywamy po kawałku, formując małe wałeczki (ok. 1,5cm'owe). Układamy je na stolnicy, każdy z nich lekko spłaszczamy widelcem.
Gotujemy w wrzącej wodzie do czasu aż wypłyną na powierzchnie. Aby uniknąć sklejania się kluseczek, możemy dodać trochę oleju do gotującej się wody.
Pieczarki kroimy w półplasterki, a kiełbasę w półtalarki. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki, gdy będą już przyrumienione dodajemy kiełbasę i podsmażamy całość ok. 5-7 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe gnocchi podajemy z pieczarkami i kiełbasą.
Nie obyło się bez problemów: pokonała mnie przeciskarka do ziemniaków ;) Nie spodziewałam się, że mam tak słabe ręce, ale cóż trzeba nad tym popracować. Koniec końców danie wyszło podobno bardzo dobre ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/09/gnocchi-czy-po-prostu-polskie-kopytka.html