Wykonanie
Tak naprawdę to całe to danie nie należy do moich ulubionych. Nie przepadam za
ziemniakami, więc wszelkie potrawy z wykorzystaniem tego warzywa jakoś nie za specjalnie do mnie przemawiają. Oczywiście, u mnie w domu wszyscy są ogromnymi fanami wszystkiego co ziemniaczane, dlatego dziś gotuję dla nich.Gnocchi po polsku - z
pieczarkami i
kiełbasą
Gnocchi2kg
ziemniakówok. 200g
mąki pszennej2
jajkasólDodatki:
pieczarkiulubiona
kiełbaskasól,
pieprzZiemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia ( na ok. 5 minut).

Gdy
ziemniaki będą już chłodniejsze, przeciskamy je przez praskę do
ziemniaków. Wykładamy na stolnicę, dodajemy
sól,
mąkę i roztrzepane
jajko. Zagniatamy, tak aby składniki szybko się połączyły.Tak przygotowane ciasto dzielimy na części. Z każdej odrywamy po kawałku, formując małe wałeczki (ok. 1,5cm'owe). Układamy je na stolnicy, każdy z nich lekko spłaszczamy widelcem.

Gotujemy w wrzącej wodzie do czasu aż wypłyną na powierzchnie. Aby uniknąć sklejania się kluseczek, możemy dodać trochę
oleju do gotującej się
wody.
Pieczarki kroimy w półplasterki, a
kiełbasę w półtalarki. Na odrobinie
oliwy podsmażamy
pieczarki, gdy będą już przyrumienione dodajemy
kiełbasę i podsmażamy całość ok. 5-7 minut. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Gotowe gnocchi podajemy z
pieczarkami i
kiełbasą.


Nie obyło się bez problemów: pokonała mnie przeciskarka do
ziemniaków ;) Nie spodziewałam się, że mam tak słabe ręce, ale cóż trzeba nad tym popracować. Koniec końców danie wyszło podobno bardzo dobre ;)