ßßß Cookit - przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE NADZIEWANE PIECZARKAMI Z KAPUSTĄ

PLACKI ZIEMNIACZANE NADZIEWANE PIECZARKAMI Z KAPUSTĄ

nazwa

Wykonanie

Smaczne i sycące placki ziemniaczane. Chociaż są trochę pracochłonne to jednak warto pokusić się i zrobić je np. jako danie obiadowe.
Podaję je zwykle z sosem pieczarkowym i surówką wielowarzywną.
Zrobiłam 8 dużych placków, ale można zrobić mniejsze. Wówczas łatwiej jest lepić je.
Składniki ciasta : (na 8 dużych placków)
1 kg ziemniaków
1¾ szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżki soli
Składniki farszu :
25 dag pieczarek
25 dag kwaszonej kapusty
sól, pieprz do smaku
ponadto:
olej do smażenia
Przygotowanie farszu :
Ugotowaną kapustę oraz pieczarki siekamy drobno nożem. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dosmakowujemy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie placków :
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i mielemy. Dodajemy mąkę pszenną, sól, mieloną gałkę muszkatołową, jajko i zagniatamy ciasto. Posypujemy mąką ciasto i dłonie aby ułatwić sobie formowanie placków.
Dzielimy na 8 porcji i formujemy duże placki. Na każdy z nich kładziemy farsz, sklejamy ciasto jak w tobołki, robimy kule. Tuż przed położeniem na patelnię rozpłaszczamy drewnianą łopatką. Smażymy zaraz po uformowaniu ( ciasto może rozrzedzać się) z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z dodatkiem sosu i surówki wg. upodobań.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/PLACKI-ZIEMNIACZANE-NADZIEWANE-PIECZARKAMI-Z.html