Wykonanie
Smaczne i sycące placki ziemniaczane. Chociaż są trochę pracochłonne to jednak warto pokusić się i zrobić je np. jako danie obiadowe.Podaję je zwykle z
sosem pieczarkowym i surówką wielowarzywną.Zrobiłam 8 dużych placków, ale można zrobić mniejsze. Wówczas łatwiej jest lepić je.

Składniki ciasta : (na 8 dużych placków)1 kg
ziemniaków1¾ szklanki
mąki pszennej1
jajko2 szczypty mielonej
gałki muszkatołowej½ łyżki
soliSkładniki farszu :25 dag
pieczarek25 dag
kwaszonej kapustysól,
pieprz do smakuponadto:
olej do smażeniaPrzygotowanie farszu :Ugotowaną
kapustę oraz
pieczarki siekamy drobno nożem. Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Dosmakowujemy
solą i
pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.Wykonanie placków :
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i mielemy. Dodajemy
mąkę pszenną,
sól, mieloną
gałkę muszkatołową,
jajko i zagniatamy ciasto. Posypujemy
mąką ciasto i dłonie aby ułatwić sobie formowanie placków.Dzielimy na 8 porcji i formujemy duże placki. Na każdy z nich kładziemy farsz, sklejamy ciasto jak w tobołki, robimy kule. Tuż przed położeniem na patelnię rozpłaszczamy drewnianą
łopatką. Smażymy zaraz po uformowaniu ( ciasto może rozrzedzać się) z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z dodatkiem sosu i surówki wg. upodobań.


